Proiect cultural-educaţional în Episcopia Oradiei - O poveste a sufletului românesc, prin versuri şi cântece

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a găzduit, vineri, 29 februarie, un eveniment cultural-educaţional de promovare a culturii româneşti, a tradiţiilor populare şi a meşteşugurilor. Cu această ocazie a fost lansat primul program al proiectului cultural-educaţional 2016, intitulat „Din dragoste pentru neamul meu”, realizat la liceul ortodox în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei şi cu Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.





Evenimentul a debutat cu lansarea unei frumoase şi valoroase expoziţii de artă şi meşteşuguri populare, cusături, ţesături, fotografii, etc., care vor putea fi vizitate pe tot parcursul anului în aula liceului ortodox orădean. Lansarea acestui proiect a adunat atât oaspeţi din Oradea cât şi invitaţi din Ungaria. Alături de Preasfinţitul Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei şi Bihorului, au participat la eveniment şi mulţi preoţi, elevi şi studenţi teologi, profesori, dar şi numeroşi credincioşi şi credincioase.
Din delegaţia românilor din Jula, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, au făcut parte Maria Gurzău Czeglédi, directorul Liceului „N. Bălcescu” din Jula, directorul adjunct Ana Radici Repisky, Eva Iova Şimon, redactor şef şi Anca Butar, jurnalist la „Foaia românească”, pr. Teodor Marc, paroh la Catedrala Episcopală din Jula şi mama sa, Maria Marc din Jula.
În deschiderea evenimentului, după intonarea imnului de stat al României, Preasfinţitul Părinte Sofronie a rostit o scurtă alocuţiune care a dat tonul programului liric care a urmat: „Dragii mei şi scumpi inimii mele, ceea ce veţi vedea şi veţi auzi, aici şi acum, veţi simţi şi veţi trăi astăzi, este o declaraţie de dragoste, o mărturie şi un legământ. A început în clipa binecuvântată, când, pentru întâia oară, am văzut lumina zilei şi prima dată am auzit vorba mamei, dulce, şi vocea ei blândă îngânând cântecul de leagăn în miros de busuioc. Trece pe cărările vieţii, pe sub cununi, prin zâmbete şi lacrimi. Se însoţeşte cu dorul în mireasma teilor şi ninsoarea florilor dalbe de măr. Ţine cât facem umbră pământului, până când ne mai încălzesc razele sfântului soare. Durează după ce bocitoarele petrec sufletul, ca să nu fie întristat când pleacă dincolo, până la Judecata de apoi, şi va dăinui cât neamul românesc, împreună cu Domnul Hristos, Dumnezeu Cel Vechi de zile, în patria cerească, în vecii vecilor.”




A urmat apoi un program de poezie şi cântece dedicate neamului românesc. Preasfinţitul Părinte Sofronie a rostit balada populară Mioriţa, acompaniat în glas de fluier, a recitat apoi versuri în străvechea limbă aromână, dar şi cele mai frumoase poezii ale lui Mihai Eminescu sau despre limba română. Invitatele evenimentului au fost Maria Haiduc, Florica Zaha şi Florica Bradu, cunoscutele cântăreţe ale folclorului bihorean, care au intonat cântece populare şi patriotice. Un repertoriu deosebit de cântece religioase, patriotice şi populare a interpretat şi corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului ortodox orădean, dirijat de arhimandritul Ştefan Lakatos.
Portul popular şi viaţa ţăranului român a fost transpusă publicului printr-o şezătoare în Bihor, scenetă interpretată de tinerii din liceu şi coordonată de către profesoara Ramona Urdea.
La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a felicitat pe toţi cei implicaţi în acest proiect şi a salutat oaspeţii din Ungaria, exprimându-şi dorinţa de a iniţia un parteneriat de înfrăţire între Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea şi Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Jula.
Manifestarea s-a încheiat prin cuvintele: „Aceasta este povestea sufletului românesc. Aceasta a fost povestea vieţii oricărui român sub soare şi în cer. La mulţi ani români! La mulţi ani tuturor!”

A.B.

Comentarii