AŢRU şi-a votat bugetul pe anul 2016 - O şedinţă cu premii, hotărâri şi modificări

Prima şedinţă din acest an a Adunării generale a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a avut loc pe 25 februarie, la Jula. Înainte de lucrările propriu-zise, a avut loc un moment festiv în cadrul căruia au fost înmânate cele două distincţii instituite de AŢRU, Premiul „Pentru românii din Ungaria” şi Premiul „Pentru învăţământul românesc din Ungaria”, despre care AŢRU a decis la ultima şedinţă din decembrie.
Primul premiu a fost înmânat domnului Traian Kreszta, cel care timp de 15 ani a fost preşedinte al AŢRU, iar din aprilie 2014 este purtător de cuvânt în Parlamentul din Budapesta. După preluarea distincţiei, fostul preşedinte al AŢRU s-a arătat impresionat de această recunoaştere, deoarece, cum a spus dânsul, este primul premiu pe care îl primeşte din partea comunităţii româneşti. Premiul pentru învăţământ i-a revenit profesoarei Ildiko Olah din Apateu, care predă limba şi literatura română în şcoala bihoreană de 25 de ani.



Şedinţa prezidată de Tiberiu Juhász a cuprins următoarele subiecte: un informativ despre activităţile întreprinse între ultimele două şedinţe; prezentarea şi aprobarea bugetului AŢRU şi a instituţiilor administrate pe anul 2016 (inclusiv decizie despre finanţarea presei scrise româneşti, care şi în 2016 este se împarte în mod egal, câte 18,3 milioane, pentru revistele „Foaia românească” şi „Cronica”); a fost modificat planul de reglementare propus de Curtea de Conturi pentru AŢRU; în Comisia de Supraveghere a Editurii Cronica SRL au fost aleşi doi membri noi, în persoana Mariei Gurzău Czeglédi şi a lui Gheorghe Cozma, după retragerea lui Tiberiu Juhasz şi Gheorghe Gulyas. A fost modificat Statutul Editurii Cronica, iar fondul de bază al SRL-ului a fost majorat, după cerinţele noilor legi, de la 500.000 la 3 milioane de forinţi. La fel, a fost modificat şi Statutul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, care şi-a lărgit aria de activitate cu sprijinirea serviciilor media de naţionalitate.
În încheierea şedinţei, vicepreşedintele Alexandru Finna a prezentat date referitoare la proiectele civile şi culturale care au fost înaintate la concursurile EMET pe anul 2016. Astfel, după primele analize ale comisiei de selecţie a proiectelor, românii vor avea 14 proiecte civile finanţate (din 16 înaintate, 2 fiind greşite), la categoria proiecte culturale, din 86 vor primi finanţare 80, iar la categoria proiecte pentru tabere, din 14 vor primi sprijin 10. Alexandru Finna a reamintit că a crescut în mod semnificativ suma totală destinată proiectelor naţionalităţilor, de la 110 la 330 milioane de forinţi. Totodată a informat că pentru proiectele pe anul 2017, concursurile vor fi lansate mult mai devreme, la mijlocul lunii octombrie 2016.

E.Ş.

Comentarii