Cercetătorii români din Ungaria şi-au stabilit planurile pe 2016

Pe 27 februarie şi-au ţinut şedinţele de lucru anuale Adunările generale ale Comunităţii Cercetătorilor şi Creatorilor Români din Ungaria şi ale Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria (ICRU), ambele având statut de asociaţie civilă care la fiecare început de an sunt obligate să facă rapoarte despre activităţile din anul trecut şi să-şi aprobe planul de lucru şi planul bugetar pe anul în curs. Pe lângă subiectele obligatorii, conducerile celor două organizaţii au pregătit pentru şedinţă modificarea Statutului de bază al asociaţiei. Adunarea generală a Comunităţii, condusă de Elena Csobai, a hotărât ca deocamdată să nu-şi modifice Statutul, însă cea a Institutului de cercetări a dezbătut şi a aprobat un nou Statut al organizaţiei, document de bază care este în conformitate cu noile legi civile din Ungaria.

Directoarea Institutului de Cercetări, dr. Maria Berényi a făcut o prezentare detaliată a modificărilor din Statut, care faţă de cele 4 pagini de până acum va fi de 12 pagini, toate noutăţile şi reglementările fiind elemente obligatorii stabilite de noile legi civile din ţară. Ceea ce este stabil este scopul şi sarcinile organizaţiei, care nu se schimbă.
La şedinţă s-a făcut raportul activităţilor din anul 2015 (organizarea simpozionului anual, editarea publicaţiilor ICRU, participare la conferinţe şi simpozioane în ţară şi în România, dezvoltarea paginii web, digitalizarea a 21 de noi volume ale ICRU, etc.).
Datorită modificărilor din Statut, Adunarea generală a Institutului a hotărât la această şedinţă s-o realeagă pe Maria Berényi, pentru o perioadă de 5 ani, în funcţia de director al ICRU. Vechea-noua directoare a mulţumit pentru încrederea pe care o primeşte de la colegi şi a punctat câteva dintre planurile pe anul 2016, dar a raportat şi despre înaintarea cererilor de finanţare pentru activitatea Institutului pe anul în curs. ICRU va primi finanţare pentru funcţionare din fondul de intervenţie al Secretariatului de Stat pentru naţionalităţi din cadrul Ministerului Resurselor Umane, iar pentru programe concrete au înaintat cereri la fondul EMET din Budapesta şi la DPRRP din Bucureşti. Se plănuieşte ca cel de-al 26-lea simpozion al ICRU să se desfăşoare mai devreme decât de obicei, pe la mijlocul lunii noiembrie. În 2016 va continua dezvoltarea paginii web şi vor fi digitalizate ale volume despre românii din Ungaria, contribuind prin asta la realizarea unei biblioteci virtuale a românilor din Ungaria.

E.Ş.

Comentarii