„Lucrările Adelei ne povestesc întâmplări umane pline cu sensibilităţi, cu idei…” - Expoziţia graficienei Adela Kiss la Castelul de la Vareu

Într-o zi frumoasă de primăvară autentică, luni, 14 martie, la Jula a avut loc un act cultural-artistic, a fost vernisată cea de-a zecea expoziţie personală de o remarcabilă ţinută, a graficienei Adela Kiss din Budapesta, originară din Jula. Expoziţia intitulată „Cu trenuleţul la castel”, o manifestare de o curiozitate aparte, de încântare a privirii, cu lucrările migăloase şi pline de umor ale artistei, a avut vernisajul la Castelul „Almásy” din Vareu (Gyulavári). La deschiderea expoziţiei au participat un număr important de români din Jula, rude şi prieteni ai Adelei, reprezentanţi ai mai multor instituţii din oraş, artişti plastici, mass-media, etc.




Prezentarea expoziţiei a fost făcută de către Gabriella Gyarmati, istoric de artă la Muzeul „Munkácsy Mihály” din Bichişciaba, care a vorbit publicului despre valoarea şi semnificaţia acestei noutăţi expoziţionale, cu argumente şi exemplificări: „În lucrările grafice ale Adelei Kiss uneori umorul este intensificat până la grotesc. Te face să zâmbeşti, dar nu te simţi batjocorit. Lucrările ei sunt total lipsite de vitriol… Ştie că o lucrare artistică are nevoie de conţinut, de sens şi de un mesaj, dar şi de public, pentru că numai în acest fel se va crea comunicarea între creator şi privitor.”


Adela Kiss s-a născut în anul 1974, la Jula, Ungaria. A absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula în anul 1994, iar ulterior a fost bursiera statului român la Academia de Artă „Ioan Andreescu”, Cluj-Napoca – secţia design. Lucrările sale au fost prezente în cadrul mai multor expoziţii personale sau de grup organizate în România (Baia Mare, Alba Iulia, Timişoara, Cluj-Napoca), Ungaria (Jula, Budapesta, Seghedin, Bichişciaba), Anglia (Liverpol), Albania (Permeti), Austria (Werfenweng) sau Maroc.








Adela Kiss a reuşit să acumuleze o experienţă expoziţională de invidiat. Expoziţia de la castelul din Vareu reuneşte lucrări de grafică şi desen, o mare parte dintre ele despre Budapesta cu tot ce are capitala mai interesant, dar şi multe lucrări despre Jula, oraşul său natal. Desenele ilustrează excepţionala disponibilitate a tinerei artiste de a aborda noi forme de expresie artistică. Autoarea aduce în sălile Castelului de la Vareu lumina încântătoare şi prospeţimea sa desăvârşită, veselia şi umorul fin, abordând domenii artistice dintre cele mai diferite. Lucrările caracterizate de un umor uşor, de o ironie desenată cu cerneală neagră, iar uneori chiar şi o autoironie, au încântat privirile publicului prezent să-i admire operele fine şi colorate.
Expoziţia însumează câteva lucrări pictate la vestitele Băi termale Lukács din Budapesta, unde pe vremuri era locul preferat de întâlnire al scriitorilor şi artiştilor. Adela a mai adus lucrări care reflectă atmosfera oraşului Budapesta cu însuşirile sale omeneşti puse într-o lumină aparte, veselă, dar o mare parte din desenele aduse la Jula sunt despre oraş.
Şapte desene au fost pregătite special pentru această ocazie, unul dintre acestea reprezintă castelul din Vareu cu expoziţia de mistreţi şi cu trenuleţul, desen care a inspirat şi titlul expoziţiei „Cu trenuleţul la castel”, şi care i-a inspirat pe mulţi dintre participanţii la expoziţie să facă o plimbare cu trenuleţul pentru vernisaj. Despre desenele cu oraşul natal, artista a mărturisit că sunt lucrările cele mai aproape de sufletul său, pline de amintirile copilăriei şi ale adolescenţei sale. Cum ar fi desenul cu Biblioteca Mogyoróssy, unde a lucrat mama sa ca bibliotecară şi unde şi-a petrecut copilăria. Grafica minusculă a acestui desen reflectă fiecare colţişor al amintirilor sale dragi. Două dintre desenele pregătite special pentru acest vernisaj oglindesc comunitatea românească din Jula, personalizate prin clădirile instituţiilor româneşti şi activităţile acestora. Adela a spus că pentru ea este reuşită o lucrare atunci când aceasta amuză publicul, dar totodată exprimă valoarea a ceea ce reprezintă.
Artista a mărturisit că priveşte mereu cu atenţie fiecare reacţie, fiecare gest al celui ce se opreşte astăzi pentru o clipă să guste din frumuseţile artei surprinse în lucrările sale. Îşi ia energia necesară şi merge din nou în faţa pânzei albe, şi desenează şi câte o săptămână la o lucrare, sau chiar trei, dacă e nevoie, până ca acea lucrare să capete contur spre mulţumirea sa şi a privitorului.


„Adela Kiss ştie că dacă un creator vrea să ajungă la sufletul oamenilor, trebuie să aibă un conţinut, un mesaj pentru ei. Lucrările ei ne povestesc întâmplări umane pline cu sensibilităţi, cu idei, pe care ni le împărtăşeşte cu cea mai mare sinceritate. Ea ne prezintă semnele emblematice ale personalităţii sale, ca să-şi pună pe gânduri privitorii. Îşi poate permite să neglijeze obiectivitatea. Ea se deschide în faţa noastră ca noi să vedem mai clar”, a mai spus despre artistă Gabriella Gyarmati.
La vernisaj au participat în jur de o sută de persoane, printre care Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, mulţi membri ai comunităţii româneşti din Ungaria, cunoscuţi, prieteni şi rude ale artistei din Jula, Budapesta, Seghedin, etc. Lucrările pot fi admirate în sala Cohan a Castelului din Vareu de marţi până sâmbătă, între orele 9.00–17.00. Expoziţia va putea fi vizionată până pe 31 august 2016.

A.B.

Comentarii