Mărţişor liric şi sărbătorirea debutului poetic al lui Mihai Eminescu, la Jula

Mai multe imagini aici
Dragostea faţă de poezia, cartea, cântecul şi muzica românească a adunat la un loc joia trecută, 3 martie, peste o sută de români de o parte şi alta a graniţei, la Jula, la evenimentul intitulat „Mărţişor liric”. Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi Consulatul General al României la Jula a organizat acest program cultural cu ocazia aniversării a 150 de ani de la debutul poetic al lui Mihai Eminescu în revista „Familia” din Pesta şi, nu în ultimul rând, pentru a sărbători primăvara şi femeile.

În sala mare a Uniunii Culturale s-au adunat copii şi adulţi, foarte multe doamne şi domnişoare, profesoare şi educatoare, rectori şi prorectori, preoţi şi primari, directori şi diplomaţi, părinţi şi bunici, etc., veniţi din localităţile Micherechi, Chitighaz, Jula, Budapesta, Macău, Otlaca-Pustă, Apateu, sau din Oradea, Arad, Timişoara, Ineu, Turnu, etc. Programul a fost la fel de variat şi bogat cum a fost componenţa publicului.
După un „argument” al consulului general Florin Vasiloni despre cum s-a născut această iniţiativă de „Mărţişor liric”, după succesul „Mărţişorului muzical” din anul 2015, scena a fost predată reprezentanţilor redacţiei „Familia” din Oradea. Revista înfiinţată acum 151 de ani de bihoreanul Iosif Vulcan, la Pesta, apare şi azi, dar la Oradea. Redactorul şef Traian Ştef şi directorul Ioan Moldovan au vorbit publicului din Jula despre tânărul Eminescu, care a fost descoperit de Iosif Vulcan, fondatorul şi redactorul revistei „Familia” la doar nouă luni de la apariţia primului număr, în revista din 9 martie 1866. Şase elevi de la şcoala generală din Micherechi – Debora Puha, Estera Rethelyi, Cornel Bara, Letiţia Denuţa, Ruben Martin şi Melani Miron (prof. pregătitor: Mihaela Baicu) – au recitat poezii de Eminescu, începând bineînţeles cu poezia „sărbătorită”, „De-aş avea”. Ultima poezie recitată a fost „Pe lângă plopii fără soţ”, a cărei variantă romanţată a fost cântată apoi de corul elevilor şcolii din Micherechi, condus de Grigore Poiendan, care a înveselit atmosfera cu cântece populare de primăvară.






Serata de „Mărţişor liric” a cuprins şi multe elemente surpriză, ca de exemplu iniţiativa proprie a unei fetiţe de la şcoala generală românească din Jula, Mara Stăvaru, care a recitat „Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu, iar tatăl ei, Cristian Stăvaru, ne-a amintit de „Dorul de Eminescu” prin renumitele versuri ale lui Adrian Păunescu, puse pe note de Alexandru Zărnescu.
Apoi, doamna prof. dr. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de română a Universităţii din Seghedin a prezentat noul volum cu titlul „Mărţişorul. Ediţie limitată”, ce a apărut în primăvara acestui an în îngrijirea Editurii Universităţii de Vest din Timişoara şi cuprinde scrieri despre originea şi reinventarea tradiţiei Mărţişorului.
În încheierea programului, publicul s-a putut bucura de un moment muzical asigurat de tânăra Raluca Belean din Ineu, care prin sunetul inegalabil al flautului său ne-a stârnit sentimente de primăvară. Consulul general Florin Vasiloni a dăruit la final tuturor doamnelor şi domnişoarelor câte-o felicitare şi un mărţişor.
Pofta de cultură românească de calitate, talentul copiilor noştri şi bucuria venirii primăverii şi-a pus amprenta pe reuşita „Mărţişorului liric” de la Jula.

Eva Şimon

Comentarii