O nouă atracţie turistică în oraşul Jula: Castelul Almásy

La acest sfârşit de săptămână, pe 4 martie, după doi ani de lucrări de renovare, se vor deschide porţile Castelului Almásy din Jula, aflat în vecinătatea Cetăţii şi a Băilor Cetăţii. Castelul se deschide deocamdată doar pentru publicul julan. În perioada 4–9 martie îşi vor putea cumpăra bilet de intrare numai cei ce au trecut în buletin adresă de Jula. Turiştii se vor putea bucura de această nouă atracţie turistică începând din 12 martie, când în oraş se va organiza Festivalul de Cârnaţi şi Şuncă. Inaugurarea oficială a Castelului Alsy şi a Centrului de vizitare, care a fost reînnoit printr-un proiect european din suma de 2,5 miliarde de forinţi, va avea loc pe 18 martie.


După dominaţia otomană, domeniul din Jula al comitatului Bichiş a fost dăruit, de către regele Carol al III-lea cavalerului Harruckern János György. Ofiţerul de armată a devenit moşierul cu drepturi depline al domeniului pe 28 martie 1722, iar la scurt timp după asta a şi început construirea castelului din Jula. Diferitele familii nobiliare, care l-au stăpânit de-a lungul secolelor, au făcut la castel diferite dezvoltări, transformări. În anii 1990, complexul de clădiri a fost treptat evacuat, în anul 2002 inclusiv casa de copii şi-a mutat sediul de aici în altă parte. De atunci, clădirea a fost părăsită, cu toate că pentru utilizarea ei încă în anul 2006 s-a realizat un studiu de aplicabilitate. Renovarea aripii din dreapta a castelului, numită „aripa vigadó”, s-a încheiat în anul 2004. Lucrările de renovare la clădirea principală au început în 2013, iar în primăvara acestui an îşi deschide porţile cea mai nouă atracţie a oraşului, Centrul de vizitare Castelul Almásy din Jula.
Tot de castelul din Jula se leagă şi primul spectacol de teatru jucat într-un castel din Ungaria, comedia „Nunta ţărănească” de părintele Antonius, interpretată pe 13 iunie 1746, cu ocazia zilei onomastice a soţiei lui Harruckern Ferenc, Dirling Mária-Antónia.
Castelul din Jula este considerat leagănul muzicii clasice naţionale maghiare, deoarece aproape timp de patru decenii aici au funcţionat trei generaţii ai familiei Erkel (Erkl), originară din Bratislava. În anul 1860 a sosit în castelul din Jula pictorul Szamossy Elek, ca să copieze şi să restaureze vechile portrete ale familiei Wenckheim. Szamossy s-a întâlnit cu tânărul Munkácsy (Lieb) Mihály, atunci de doar 16 ani, la un profesor de desen din Jula, iar văzându-i talentul l-a chemat la el, la castel. Devenit mai târziu pictor de renume mondial, Munkácsy întotdeauna a recunoscut că cele învăţate în castelul din Jula i-au determinat toată viaţa şi activitatea.
Sălile de expoziţii ale Centrului de vizitare Castelul Almásy din Jula vor introduce vizitatorul în viaţa agitată de odinioară, prezentând obiceiurile culinare din acele timpuri, programul zilnic al familiei nobiliare şi al servitorilor lor, sarcinile angajaţilor (de exemplu a pivnicerului, a valetului), obiceiurile vestimentare, funcţiile unor încăperi ale castelului, tehnica de încălzire şi iluminare din trecut, lumea ideologică şi artistică din acele vremuri.
Oaspeţii expoziţiei vor fi ajutaţi în obţinerea unor noi experienţe şi cunoştinţe de instalaţii şi terminale cu monitoare tactile, pupitru şi jocuri cu animaţii, mobilier şi obiecte de epocă. Va fi prezentată istoria castelului, iar unele încăperi vor evoca spaţiile specifice ale vieţii aristocrate. În reînnoitul castel Harruckern–Weinckheim–Almásy, vizitatorul expoziţiei poate cunoaşte numeroase informaţii adecvate, întâmplări autentice, anecdote şi legende.
Pe lângă prezentarea celor opt generaţii ale familiei baronului Harruckern, de origine austriacă, a grofului Wenckheim, de origine francă, şi a grofului Almásy, alte exponate tematice vor evoca vizitele regale la castel, amintirea celor zece martiri de la Arad, dezarmaţi la Jula, şi relaţiile din acest oraş al lui Albrecht Dürer.

E.Ş.

Comentarii