Serată de Mărţişor la Consulatul român din Seghedin

Românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic, la începutul lunii martie, prin simbolicul mărţişor. Astfel, pe 4 martie, şi comunitatea românilor din Seghedin a dorit să marcheze această zi. Câţiva reprezentanţi inimoşi ai Consulatul General al României la Seghedin, în colaborare cu Catedra de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Seghedin, cu Universitatea de Vest Timişoara şi cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj au pregătit românilor din judeţul Ciongrad o serată cu ocazia Mărţişorului. Evenimentul a avut loc la sediul Consulatului General al României la Seghedin şi a fost onorat de români din Cenadul Unguresc, Macău, Seghedin şi Hódmezővásárhely.

Programul serii a fost deschis prin cuvintele de bun venit ale domnului consul general Ioan Fodoreanu, în calitate de gazdă, dorindu-le tuturor celor prezenţi la eveniment o primăvară frumoasă în suflet şi ca aceste tradiţii minunate să fie păstrate şi promovate în rândul comunităţii şi a tinerei generaţii. Domnia sa consideră că aceste minunate tradiţii trebuie păstrate întrucât ele fac parte din viaţa şi sufletul poporului român.


În prima parte a seratei a fost lansat volumul „Mărţişorul. Ediţie limitată”, coordonat de prof. dr. Otilia Hedeşan, prorector al Universităţii de Vest din Timişoara. Despre semnificaţia mărţişorului şi tradiţie au vorbit publicului prof. dr. Mihaela Bucin, şeful Catedrei de limba română a Universităţii din Seghedin şi cercetătoarele Corina Popa şi Eliana Popeţi de la Universitatea de Vest Timişoara.
Din program nu au lipsit nici mărţişoarele, aduse la Seghedin de Graţiana Pop şi Lucreţia Bolba din Sălaj, care au încântat publicul şi cu câteva mărţişoare muzicale din zona Sălajului.
Fiindcă a fost o seară dedicată sexului frumos, domnul consul Ioan Fodoreanu a făcut portretul unei personalităţi, Elena Văcărescu (1864–1947), un om de excepţie, scriitoare româncă stabilită în Franţa, membră de onoare a Academiei Române, laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. A vorbit despre bogata sa activitate literară la Paris (bineînţeles a scris în limba franceză), despre traducerile din limba română şi despre idila cu viitorul rege Ferdinand, relaţie dezaprobată de regele Carol I şi guvern.
Invitaţii serii au fost elevii şcolii generale din Cenadul Unguresc, care au adus în faţa publicului un variat program artistic de cântece şi poezii de primăvară, dar şi poezii de Eminescu şi de Ziua Femeii, program coordonat de prof. Eva Ruja Molnar. În final au prezentat o coregrafie de dansuri populare din zona Banatului. Coregrafia a fost întocmită de către Gheorghe Gros, care din luna octombrie se ocupă de un grup de dansatori de la şcoala din Cenad. Copiii din Cenad au fost însoţiţi la Seghedin de directorul instituţiei Tóth-Pál Lászlóné, precum şi de părinţi şi câţiva pedagogi.


La final toate domnişoarele şi doamnele prezente la eveniment au primit mărţişoare confecţionate manual de către invitatele de la Zalău, iar domnul consul general le-a oferit doamnelor prezente la această „poveste de suflet a mărţişorului” câte o floare, simbol al primăverii. A fost o sărbătoare frumoasă, un început de primăvară plin de entuziasm şi bucurie, serata încheindu-se cu o recepţie oferită de Consulatul General al României la Seghedin.

(Text: Anca Butar, foto: Iulia Kaupert)

Comentarii