Timpul distracţiei la grădiniţa română din Bătania

Grădiniţa Română „Lucian Magdu” din Bătania a organizat o serie de evenimente dedicate celebrării copilăriei, deschiderii către prietenie, distracţiei. Ne-am bucurat mult de participarea a aproximativ 25 de familii la fiecare dintre întâlniri, iar acest lucru dovedeşte că, dacă le întindem mâna, părinţii intră imediat în jocul nostru, în toate sensurile expresiei. Le mulţumim părinţilor copiilor noştri, dar şi celor care au participat din afară.


I. O ZI CU MUZICĂ

De la Nani, nani, puişor, până la Nothing else matters şi alte balade rock, muzica va juca un rol deosebit în viaţa copiilor noştri. Muzica dă ritmul necesar atât învăţării, cât şi perceperii timpului pe parcursul vieţii. Pusă în versuri sau pe ritmuri, informaţia va fi întotdeauna mai uşor de asimilat.
Repetiţia este mama învăţăturii se exemplifică cel mai uşor prin puterea muzicii asupra memoriei. Muzica face corpul să se mişte coordonat, reglează respiraţia, iar cântatul la un instrument dezvoltă coordonarea mână-ochi-gândire anticipativă.
În jurul muzicii se leagă prietenii şi se dezvoltă caractere şi de aceea este ea atât de valoroasă social. Fiecare dintre noi este un cântec şi cu toţii avem în noi ritm, sunet, mişcare, sincronizări.
Ziua cu Muzică, din 6 aprilie, a fost o descătuşare din partea tuturor: copiii s-au simţit liberi să cânte şi să danseze, iar părinţii au intrat în jocul nostru, într-un tren lung şi plin de bucurii. La sfârşit, am mâncat, am stat de vorbă şi ne-am îndreptat apoi spre casă, fiecare cu o melodie pe buze.

II. O ZI CU SPORT

Niciun părinte nu cred că îşi doreşte un copil cu capul cât o minge, iar mâinile şi picioarele de forma unor creioane. O dezvoltare armonioasă nu se poate obţine decât cu ajutorul sportului. Şi cum la grădiniţă totul trebuie să fie o joacă, iar educatoarea, mami şi tati trebuie să fie un exemplu, 11 aprilie a fost, poate, una dintre cele mai reuşite întâlniri din acest an. Concursuri interactive, tras la ţintă, încurajarea colegilor, spiritul de echipă şi cel de competiţie, prepararea şi degustarea pizzei preferate au contribuit toate la crearea unei după-amieze extrem de plăcute şi active.
Sportul este factorul numărul unu în construirea imaginii de sine, pentru că – importantă sau nu – partea fizică este prima care se observă în cadrul interacţiunii umane. Nimic nu este mai valoros decât sănătatea, iar aceasta se menţine mai ales prin sport. Sportul modelează caractere corecte, disciplinate, puternice. Mişcarea şi sportul de performanţă dezvoltă capacităţile mentale, gândirea strategică şi pe cea matematică; din punct de vedere psihologic, sportul necesită elaborarea de strategii de întărire a voinţei, răbdării şi capacităţilor de concentrare, dar şi de control al stresului, furiei sau suferinţei. Sportul te pregăteşte pentru viaţa de adult responsabil.

III. O ZI A ŞTIINŢEI

Faceţi, vă rog, un exerciţiu de sinceritate şi mărturisiţi de când nu v-aţi mai întrebat oare câte stele sunt pe cer, de câte forme sunt norii, ce vulcani mai sunt activi prin Europa, din ce o fi făcută maşinuţa lui fiu-meu sau ce dumnezeu suflă asta mică, de ies baloane prin cercul de pe beţişor… Adulţii încetează să mai observe detalii în jurul lor, prietena inteligenţei – curiozitatea – le intră în comă şi le moare de plictiseală…
Copiii, în schimb, sunt foarte curioşi, lucru care le va forma o atitudine activă faţă de mediul înconjurător. Spiritul de observație, curiozitatea, dorința de a cunoaște sunt doar câteva dintre condițiile care stau la baza învățării prin folosirea experimentului. La grădiniţă, gândirea abstractă este în faşă şi de aceea experimentele sunt cele care fac învăţarea mai temeinică. Formulăm ipoteze, le verificăm prin demonstraţie şi ne însuşim concluziile – iată calea spre o învăţare de lungă durată. Prin experimente, dezvoltăm gândirea logică, abilităţile practice, creativitatea.
Pe 20 aprilie am asistat la trei prezentări foarte interesante şi bine pregătite ale părinţilor şi copiilor din cele trei grupe de vârstă: am aflat lucruri drăguţe despre cereale, lactate şi legume şi le-am aplicat la sfârşitul întâlnirii, prin pregătirea unor sendvişuri sănătoase. Am pregătit bule de săpun, am testat elasticitatea cauciucului prin frigărui de baloane, am observat diferenţa pe care o face densitatea lichidului într-un cocktail curcubeu. Copiii au fost încântaţi de propriile lor rezultate. La grădiniţa noastră, în fiecare lună avem un astfel de Club al curioşilor, în care descoperim, observăm şi experimentăm.
Dragilor, vremea în care grădiniţa şi şcoala erau despre ABC şi 1+1 a trecut. Acum ele sunt despre prietenie, despre copil, despre viaţă. Sunt despre proiecte, despre idei, despre creativitate. Vremea educaţiei reci şi plictisitoare a trecut! Trăiască vremea educaţiei creative, active şi distractive!
Nu vă dezvăluim mai mult, dar vă spunem că seria unor astfel de evenimente continuă… cu mari surprize şi cu nebunii…
Oricum, nu vă spunem Să vă fie de bine!, ci Distracţie plăcută în continuare! şi vă aşteptăm alături de noi pe toţi cei cu inimi de copil.
Bătania, 22 aprilie 2016
Mihaela Putin






 

Comentarii