Culoare şi lumină în creaţiile artistice realizate la tabăra de la Chitighaz

În organizarea Asociaţiei „Şcoala Liberă de Arte Plastice a judeţului Bichiş”, condusă de preşedinta Deli Zoltánné Szabó Éva, între 4–16 iulie, atelierele de creaţie de la Castelul Almásy din Chitighaz şi-au deschis porţile pentru toţi artiştii profesionişti şi amatori din domeniul desenului, graficii şi picturii, la cea de-a 36-a ediţie a taberei internaţionale libere de creaţie.
Tabăra se desfăşoară într-un cadru natural adecvat, deosebit de frumos, în parcul din curtea Castelului Almásy.
Anul acesta subiectul taberei este „Verdele” (A zöld), temă ce are ca scop dezvoltarea competenţelor artistice prin legătura directă cu natura. În această temă creatorii au fost iniţiaţi în fiecare după amiază în cadrul natural al castelului prin prezentările a doi tineri ingineri în construcţia grădinilor şi parcurilor, care le-a vorbit celor prezenţi despre plantele din curtea castelului, despre construirea grădinii, despre speciile de plante şi arbori existenţi, parcul cu o mie de trandafiri şi lacul cu peşti ai grofului, acestea din urmă din păcate nu mai există.




De la apusuri la curcubee, şi albastrul oceanelor la remarcabilele nuanţe ale plantelor şi arbuştilor, o paletă infinită de lumină şi culoare, tot ce prezintă natura mai frumos, au reuşit să aducă şi artiştii în atelierul de creaţie de anul acesta prin lucrările lor. Ceea ce domină anul acesta la tabără este pictura în ulei şi acril, dar şi renumitele tablouri şi bijuterii emailate.
Tabăra se doreşte a fi o iniţiere în artă pentru tinerii iubitori de frumos, iar pentru acei artişti plastici şi amatori, care de decenii vin aici, un loc adecvat de linişte şi creaţie.
Evenimentul este organizat, de regulă, în prima parte a lunii iulie a fiecărui an, pentru secţiunile desen, pictură, grafică, tablouri emailate, sau chiar şi sculptură, creaţiile artistice realizându-se în cadrul atelierelor libere de creaţie, lucrările realizate şi selectate în tabără vor face apoi obiectul unei expoziţii comune în ultima zi a taberei.




Astfel, şi la ediţia de anul acesta participă în jur de 30 de tineri începători sau avansaţi dar şi tineri talentaţi şi artişti plastici sau amatori, creatori de frumos. Coordonatoarea taberei, Valeria Megyeri Hargittai, care de la prima tabără este prezentă în fiecare vară în mijlocul artiştilor, ne-a informat că anul acesta, prin asociaţia al cărei secretar este, au reuşit să facă din nou posibilă această întâlnire şi să pună la dispoziţia participanţilor atelierele, locurile de cazare şi câte un mic program distractiv şi mici excursii. Anul acesta sunt prezenţi la tabără pictori din România, de la Arad, Chişineu-Criş şi Timişoara, din Germania, din Ungaria de la Chitighaz, Jula, Bichişciaba, Macău, Csongrád, Pécs, Mezőhegyes, Kunágota, etc.
A.B.

Comentarii