O zi printre elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea - „Foaia românească”, pentru prima dată s-a prezentat într-un liceu din România

Directoarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, doamna prof. dr. Elena Cristina Marian a onorat multe invitaţii sosite de la românii din Jula, pentru manifestări culturale, până să-i întoarcem şi noi vizita, cei de la redacţia „Foaia românească”. Astfel că în ziua de 15 iunie, am avut ocazia să participăm nu doar la o frumoasă festivitate în memoria Luceafărului literaturii române, Mihai Eminescu, dar şi să prezentăm revista tradiţională a românilor din Ungaria, inclusiv comunitatea românească din zona Jula în faţa elevilor Colegiului „Eminescu” din Oradea.



Întâlnirea cu elevii clasei a XI-a B, specializarea filologie-jurnalism, clasa doamnei profesoare Maria Hulber, a fost emoţionantă şi dintr-o parte şi dintr-alta. Pentru noi, cei de la „Foaia românească” a fost plină de emoţii deoarece a fost pentru prima dată când redacţia noastră s-a prezentat într-o şcoală din România. Ulterior am aflat că pentru elevii orădeni întâlnirea a fost una mişcătoare nu doar pentru că au avut ocazia să cunoască români de dincolo de graniţă, dar şi pentru că şi ei s-au pregătit cu o surpriză: să ne prezinte prima ediţie a revistei lor, cu titlul „Gaudeamus prin periscop”, publicaţie dedicată în întregime Târgului de Carte Gaudeamus din Oradea.



După scurta prezentare a istoricului „Foii româneşti”, care pe 15 ianuarie 2016 a împlinit 65 de ani de existenţă, Eva Şimon, redactorul şef al „Foii” le-a spus elevilor din clasa a XI-a B: „Pregătindu-mă pentru ziua de azi, 15 iunie, pentru întâlnirea cu voi, elevii şi profesorii Colegiului Mihai Eminescu din Oradea, am simţit treptat-treptat cum pe neobservate sufletul meu se îmbracă în straie de sărbătoare, şi o să vă explic de ce: 1. ziua de naştere a revistei noastre o legăm de data de 15 ianuarie, exact când s-a născut şi Eminescu, dar la 101 ani diferenţă, ziua de azi, 15 iunie 2016 are o deosebită însemnătate: este pentru prima dată când venim la o şcoală din România să prezentăm revista românilor din Ungaria! 2. este o sărbătoare pentru noi că ne permiteţi să „ne sărbătorim” aici, în capitala Bihorului, de care şi noi, românii din Ungaria, ne legăm cu mii de fire. Ne legăm prin oamenii Bihorului. Pentru noi, ziariştii de azi, Iosif Vulcan este considerat cel mai însemnat înaintaş de-al nostru, cel care a creat cea mai importantă revistă culturală în limba română din Ungaria, Familia, în care a debutat ca poet şi marele Eminescu. Iosif Vulcan, care s-a născut (Holod) şi a murit (Oradea) aici în Bihor, a copilărit în Bihorul nostru unguresc, la Leta Mare, a fondat reviste în Pesta, a creat teatru, s-a îngrijit de limba română, şi deci ne-a lăsat nouă, celor de azi o moştenire pe care avem datoria s-o ducem mai departe. 3. ne mai legăm de voi, bihorenii, prin marele mecena Emanuil Gojdu, născut aici în Oradea, prin Roman Ciorogariu, care dinspre bunică era un descendent al familiei Nicoară din Jula, prin Vasile Erdeli, episcop greco-catolic care s-a născut la noi, în Ungaria, la Macău, şi îşi doarme somnul de veci aici la Oradea, sau mai actual, prin PS Episcop Sofronie, care a fost primul episcop al românilor din Ungaria. Deci ne leagă mulţi şi multe…”


Tot despre legăturile dintre românii de dincoace şi dincolo de frontiera româno-maghiară le-a vorbit elevilor şi jurnalista Anca Butar, care cu toate că este născută în România, s-a integrat de mai bine de două decenii în comunitatea românească din Ungaria. Şi ca o dovadă vie a legăturilor dintre noi, eleva care ne-a prezentat revista „Gaudeamus…” purta numele de Ioana Gurzău, un nume de familie foarte răspândit şi printre românii din Micherechi.
După ora extraordinară cu tematică jurnalistică cu elevii clasei a XI-a B, programul a continuat în sala festivă a şcolii, unde s-au comemorat cei 127 de ani de la moartea poetului nepereche, Mihai Eminescu. Înainte de programul liric pregătit de elevii cei mai talentaţi ai profilului umanist de la Colegiul Eminescu, Eva Şimon a prezentat în power-point cele mai însemnate momente din istoria revistei „Foaia românească”, iar directorul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, a pregătit pentru eveniment expoziţia „Târgul de Carte Gaudeamus la Oradea”.
Înainte de despărţire, ne-am promis reciproc să păstrăm legăturile: elevii Colegiului Eminescu să trimită articole, poezii, scrieri pentru revista „Foaia românească”, iar noi să venim şi altă dată pentru a le prezenta valori, istorii şi poveşti despre românii din Ungaria.

E.Ş.

Comentarii

Trimiteți un comentariu