Două zile de voie bună la Festivalul Castraveţilor din Micherechi

Mai multe imagini aici şi aici
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Castraveţilor din weekendul trecut a oferit publicului nu numai distracţie pe săturate şi veselie până în zori, dar şi muzică bună românească şi folclor tradiţional, terase îmbelşugate cu bere rece, mititei şi alte gustări delicioase. Zilele de 9–10 septembrie au fost două zile însemnate pentru locuitorii satului, un cadou oferit de Primăria Micherechi pentru locuitorii harnici, pentru cultivatorii de legume neobosiţi ai acestei localităţi. Au fost două zile în care familiile şi-au aşteptat copiii şi neamurile plecate în lume să revină acasă. Muzica de calitate, dansurile româneşti şi voia bună au făcut nelipsiţi de la festival şi români de dincolo de graniţă, de la Salonta, Tinca, Beiuş, sau români din localităţile Jula, Chitighaz, Seghedin, dar şi maghiari din satele învecinate.


Cele mai aşteptate momente

Momentele cele mai importante al festivalului de anul acesta s-au dovedit a fi cele oferite de interpreţii români de muzică populară, la care de fiecare dată cortul s-a umplut de românii din sat, care şi-au lăsat de-o parte lucrul, culesul sau udatul din sere şi au venit să petreacă cu întreg satul. Primul astfel de moment a fost concertul din seara de vineri, 9 septembrie, când a urcat pe scenă interpreta de muzică populară şi petrecere Angela Rusu, de origine din judeţul Cluj. Tot în prima seară a cucerit generaţia tânără Formaţia Sfera, care a distrat publicul până în zorii zilei de sâmbătă.
Un alt interpret îndrăgit care a reuşit să adune în cortul din mijlocul satului micherechenii de toate vârstele a fost Nicolae Furdui Iancu, cântăreţul cu cea mai fulminantă carieră artistică din lumea profesioniştilor muzicii populare româneşti. Sute de oameni au invadat sâmbătă după-masă cortul ţinând să fie prezenţi la concertul cunoscutului artist român. Cu multă sensibilitate şi calităţi vocale de excepţie, Nicolae Furdui Iancu a făcut cinste micherechenilor cu multe melodii populare româneşti ridicând de mai multe ori publicul în picioare. Concertele Angelei Rusu şi a lui Nicolae Furdui Iancu s-au realizat cu sprijinul Departamentului Politici Pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni de la Bucureşti.

Aplauze nesfârşite pentru dansatorii din Micherechi
Festivalul a fost deschis oficial sâmbătă, 10 septembrie, la ora prânzului, de către primăriţa Margareta Tat şi de cuvântul de salut al domnului Petre Guran, secretar de stat în cadrul Departamentului Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din Bucureşti. Dacă prima seară a manifestării a fost dedicată tinerilor şi petrecerii, programul celei de-a doua zi şi-a dat startul cu intrarea în scenă a celor mai mici locuitori ai satului. A fost prezentat un program de cântece, poezii şi dansuri oferite de copiii de la grădiniţa din localitate, coordonaţi de educatoarea Angelica Puskár. Au urmat apoi corul de elevi ai şcolii generale cu program de cântece româneşti şi ungureşti, sub îndrumarea profesorului de muzică Grigore Poiendan. Sala a vuit de aplauze când au urcat în scenă micii dansatori ai Echipei de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor” (echipa şcolii generale), condusă de tânărul Vasile Pap.
Programul folcloric de cântec şi voie bună a continuat cu dansuri din zona Beiuşului, în interpretarea Ansamblului „Muguri şi Mlădiţe de Tezaur”. Instructor coreograf: profesor Lucian Soran, profesor canto: Florin Mariş-Hinsu, coordonator: Anca Banda.
A doua zi seara, după concertul de excepţie oferit de Nicolae Furdui Iancu, festivalul a continuat cu mai multe formaţii şi grupuri de muzică ungurească.

Cupluri de „argint” şi „aur”

În seara zilei de sâmbătă, Primăria Micherechi a felicitat acele cupluri care în acest an şi-au aniversat nunta de argint, adică 25 de ani de căsnicie şi care au sărbătorit anul acesta nunta de aur, 50 de ani de căsnicie. Au fost felicitaţi soţii care şi-au unit destinele la Primăria din Micherechi în urmă cu un sfert sau o jumătate de secol. Au avut nuntă de argint anul acesta soţii: Lajos Venyige şi Eva Gurzău, Mihai Bogyó şi Monica Bencze, Tiberiu Roşu şi Florica Netea, Gheorghe Martin şi Andreea Pătcaş, Dumitru Rocsin şi Monica Netea, Mihai Sava şi Viorica Rocsin, Gheorghe Far şi Ana Cozma, Teodor Boca şi Mariana Nagy, Dumitru Boca şi Angelica Budai, Gheorghe Gurzău şi Angelica Netea, Radu Ilea şi Elena Gurzău, Béla Veres şi Ana Poiendan.
Zece perechi au sărbătorit 50 de ani de căsnicie: Teodor Ţârle şi Maria Netea, Ioan Condoroş şi Maria Cora, Mihai Cozma şi Ana Buta, Andrei Tóth şi Maria Costa, Teodor Boca şi Florica Sava, Gábor Báló şi Maria Pătcaş, Vasile Mărcuţ şi Maria Isai, Mihai Oros şi Maria Ruja, Gheorghe Martin şi Maria Cefan, Teodor Bordaş şi Maria Bányai.

Invitaţii de onoare ai evenimentului
La festival au onorat cu prezenţa alături de secretarul de stat român Petre Guran şi domnul Marius Lazurcă, noul ambasador al României în Ungaria, Florin Vasiloni, consul general al României la Jula. Din partea oficialităţilor ungare a fost prezent domnul Gajda Róbert, şeful Oficiului Guvernamental al judeţului Bichiş, parlamentarul dr. Kovács József, Tolnai Péter, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bichiş, Kónya István, viceprimarul oraşului Jula.

A.B.

Comentarii