Corespondență culturală - Festivalul Național de Teatru de la București

Stimați cititori ai „Foii românești” din Ungaria,
am onoarea să vă informez din nou despre cel mai important eveniment teatral bucureștean, care are loc de 26 de ani încoace în capitala României. Festivalul Național de Teatru! Eveniment ce marchează defilarea celor mai bune spectacole din țară și din capitală, precum și prezentarea câtorva importante spectacole de teatru, de dans, invitate din străinătate.
Ca și în alți ani, evenimentul a fost conceput și produs de către Uniunea Teatrală din România, Teatrul Național „I.L. Caragiale” și Ministerul Culturii, care a finanțat proiectul. Coproducători au fost Primăria Generală a Municipiului București, ARCUB (Artă și Cultură a Bucureștiului).

Sponsor principal al evenimentului a fost BRD Groupe Societe Generale. Printre partenerii principali ai Festivalului s-au numărat Institutul Cultural Român, Compania Națională TAROM, Institutul Internațional de Teatru, respectiv Centrul Român al acestuia. Televiziunea Națională, Radio România și ziarul Adevărul au fost parteneri principali în reflectarea zi de zi a evenimentului.
Lista sponsorilor este și ea impresionantă: Domeniile Blaga, Farmexim, Firma Mercedes, care a asigurat mașinile oficiale, după cum în sprijinirea evenimentului s-au implicat firma MOL, posturi internaționale de radio, ca EUROPA FM, Radio France Internationale, Radio Europa Liberă, Deutsche Welle, COCOR, Ziarul Metropolis, Phenix, Media TRUST sau Magazin Psychologies.



Intenționat v-am înșirat toate aceste firme și instituții pentru a vă putea face o idee despre responsabilitatea socio-financiară și artistică a numeroasei echipe, care a lucrat la realizarea Festivalului, dacă vreți la realizarea acestei „Olimpiade” Naționale și Internaționale a Teatrului. Pentru a prezenta publicului iubitor de teatru 40 de spectacole din țară, alte trei din străinătate, numeroase cărți și albume teatrale, expoziții de fotografii și afișe teatrale, precum și întâlniri între oamenii de teatru, din țară și din străinătate, precum și cea de a treia licitație de obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte – mărturii ale activității teatrale. Toate aceste programe sunt întotdeauna selectate și programate mai apoi pe zile și ore. Centralizate în elegantul „caiet negru” al Festivalului, care cuprinde toate programele…
Colectivul de specialiști a cărui listă de nume începe cu cea a Președintelui Festivalului, doamna Marina Constantinescu, cuprinde aproape 80 de persoane, cu sarcini precise fiecare.
Spectacolele prezentate în Festival sunt întotdeauna selectate de președintele Festivalului. Acesta invită spectacolele și personalitățile responsabile, purtând uneori lungi discuții cu ei, pentru a-i interesa în participarea la Festival.
V-am scris toate acestea pentru a vă face o idee despre responsabilitatea cu care este investit președintele și întreaga echipă de organizare al unui asemenea Festival de Teatru, capabil să transforme pentru zece zile capitala unei țări, acum cea a României, în Capitala Teatrală a Lumii…
Ediția a 26-a, din toamna acestui an, a avut în repertoriu 40 de spectacole din România și trei invitate din străinătate. Din SUA, Franța și Rusia.
Festivalul de Teatru din acest an a fost deschis de Compania Ballet Preljocaj, cu un fermecător spectacol de dans intitulat Fresca, după un basm chinezesc, prezentat în premieră absolută la Aix-en-Provence, pe 20 septembrie.
Tot acum a ajuns pentru prima dată la Festivalul din România remarcabila Carolyn Carlson, celebră coregrafă și dansatoare americană, premiată în lume cu numeroase importante distincții. Nu numai că și-a prezentat spectacolele – Now (Acum) și Short Stories (Scurte povestiri) – în două seri, dar a acceptat să țină la București și un atelier de lucru pentru actori, dansatori și coregrafi din România.


Cel de al treilea invitat de peste hotare a fost MalyTeatre din Sankt Petersburg, cu spectacolul Livada de vișini de A.P. Cehov, în regia celebrului regizor Lev Dodin. Spectacolul a fost prezentat publicului în ultimele două seri ale Festivalului, pe scena sălii mari a Teatrului Național din București (director general artistic Ion Caramitru).
Dacă teatru înseamnă magie, bucurie, talent, eleganță, distincție, implicare în realitățile lumii, omagiu adus valorilor omenirii, atunci acest spectacol a însemnat sumumul a toate. Ne-a tulburat, ne-a uimit și frumusețea lui nu ne va părăsi încă mult timp. I-a marcat adânc pe spectatorii celor două reprezentații, printre care eram numeroși actori, regizori, scenografi, dramaturgi… Mi s-a părut de-a dreptul o nouă școală în teatrul european al începutului de secol XXI. Înspre acolo trebuie să țintim.
Aduc un omagiu tuturor oamenilor de teatru din România, creatorilor celor 40 de spectacole prezentate în ediția a 26-a a Festivalului Național de Teatru, care au dat din ei tot ce a fost mai bun, în cele zece zile ale marelui eveniment. Nu exagerez dacă pronunț acum, aici, în sensul cel mai nobil al cuvântului, grandoare… Da, asta a avut Festivalul Național de Teatru din această însorită toamnă bucureșteană a anului 2016.

Anna Scarlat

Comentarii