Românii din lume se solidarizează prin proteste - Imnul României a răsunat şi pe străzile din Budapesta

Mai multe imagini aici
Românii din diaspora au protestat duminică, 5 februarie, în semn de solidaritate cu protestele din ţară, în mai multe oraşe, de la capitala Bulgariei, Sofia, la marşul din Chişinău, de la demonstaţiile sutelor de români din Roma, Londra, Bruxelles, Luxemburg, Paris până la Budapesta.

În România au avut loc, în cursul săptămânii trecute şi în weekend, cele mai mari proteste de la revoluţia sângeroasă din 1989, sute de mii de demonstranţi ieşind în stradă în Bucureşti şi în numeroase oraşe pentru a-şi arăta opoziţia faţă de noi legi, care ar afecta lupta anticorupţie.


Duminica trecută şi românii care se află în Budapesta au organizat un protest, în faţa Ambasadei României, ei mobilizându-se pe site-urile de socializare. Printre protestatari au fost şi tineri şi bătrâni, părinţi cu copii în braţe, spunând că îi uneşte dorinţa de a vedea România ca pe „o ţară ca afară”.
Cei în jur de 100 de români protestatari au cântat Imnul României şi au purtat steaguri ale României şi pancarte pe care scria: „Avem alergie la minciună şi hoţie”, „Avem alergie la infamie”, „Români şi minorităţi din întreaga Românei, se unesc şi vor băga hoţii în puşcărie” sau „Drag ne-ai fi în puşcărie”.
Ei au scandat împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea şi au strigat „Hoţii, Hoţii!”, „DNA să vină să vă ia”, „Ruşine, ruşine să vă fie” şi „România, trezeşte-te”.
Protestul a durat aproximativ trei ore, timp în care oamenii au protestat paşnic, fiind supravegheaţi de câţiva poliţişti maghiari.
„Am venit pentru că sunt nervos, sunt frustrat şi mi-e frică. Să-şi dea demisia pentru că nu putem să mai avem încredere în aceşti oameni. Demonstrează că sunt total rupţi de realitate şi se gândesc doar la beneficiile lor”, a spus Ștefan Priscu pentru Digi24.
Manifestanţii din Budapesta, majoritatea tineri care lucrează în capitala Ungariei, susţin că nu este suficientă abrogarea ordonanţei de urgenţă ci îşi doresc demisia guvernului de la Bucureşti. Ei au declarat pentru Radio România următoarele:
– Cu toate că acest guvern a abrogat ordonanţa celebră deja, consider că trebuie să-şi dea şi demisia, pentru că, printre altele, i-am auzit spunând că au de gând în ceva timp să emită şi un proiect de lege pe care să-l trimită în Parlament, care practic s-ar adresa către aceeaşi destinaţie şi anume, corupţii din România.
– E pe principiul „până nu văd, nu cred” şi chiar dacă au publicat-o în Monitorul Oficial, nu înseamnă totuşi că nu o să facă alţi paşi, ca să se întâmple ce vor ei.
– Cred în ideea protestului din Bucureşti. Vreau ca cei care fură şi încalcă legea să fie sancţionaţi. Nu e suficient pentru mine că s-a abrogat ordonanţa în momentul de faţă şi, ca restul lumii care înţelege deja procesul, vreau să schimbăm guvernul.
Reamintim că guvernul actual de la Bucureşti este unul legitim, numit în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016.

E.Ş.

Comentarii