Mii de creații artistice în aproape patru decenii la tabăra din Chitighaz

Tabăra Internațională de Artă Plastică de la Chitighaz, ajunsă anul acesta la cea de-a 37-a ediție, a fost inaugurată în anul 1980. Aceasta a reușit de-a lungul anilor să se impună atât pe plan național cât și internațional prin numărul mare de artiști plastici care au perindat pe la atelierele de creație, prin programul său și, nu în ultimul rând, prin atmosfera plăcută și ambianța pe care le oferă mediul unde este desfășurată. Tabăra este cotată ca una dintre cele mai importante tabere de creație din județ și chiar mai departe de hotarele acestuia. Este organizată de către Asociaţia „Şcoala Liberă de Arte Plastice a judeţului Bichiş” a cărei președinte este doamna Deli Zoltánné Szabó Éva, și are loc în atelierele de creaţie ale Şcolii profesionale „Harruckern János” din parcul Castelului Almásy din Chitighaz. Anul acesta, tabăra organizată în perioada 10-21 iulie a găzduit artiști profesionişti și amatori, dar și mulți tineri pasionaţi de artă.




Deschiderea evenimentului a avut loc luni, 10 iulie, iar în ultima zi a taberei, vineri, 21 iulie, a avut loc o expoziţie din creaţiile realizate pe parcursul celor două săptămâni.






Anul acesta au fost prezenți mai mulți pictori din Arad, Beiuș, artiști plastici și amatori de la Jula, Karcag, Mezőhegyes, Kunágota, Chitighaz, etc. În fiecare an, tabăra are o temă de lucru, care să-i inspire pe creatorii de frumos. În 2017 tema aleasă a fost: Apa. Acest lucru i-a determinat pe partipanți ca, pe lângă lucrările propuse și inspirațiile proprii, să creeze și în domneiul solicitat de către organizatori, astfel la doar câteva zile de muncă în atelier a domniat albastrul în toate nuanțele sale, căluți de mare, scoici, bărcuțe, umbrele și stropi de ploaie, etc. Pentru participanții la tabără a fost organizată și o excursie la Biharugra, unde cei interesați au putut picta și fotografia lumea acvatică a zonei, care găzduiește mai multe lacuri.





– Taberele organizate aici anual sunt aproape identice. Ne străduim ca ele să fie bine organizate, participanții să găsească aici o atmosferă cât mai plăcută, să creeze în liniște. Secțiunile principale ale taberei sunt: pictură, grafică și pictură emailată. Pe lângă munca artistică luăm masa împreună, ascultăm prelegeri împreună, seara ne uităm la film împreună. Avem pictori profesioniști, artiști în toată puterea cuvântului, sunt foarte mulți amatori care se străduiesc să ridice nivelul creațiilor de la an la an, și avem tineri de școlă generală sau liceu, care se străduiesc să lucreze cât mai frumos. Eu cred că vraja acestei întâlniri depinde și de faptul că aici artiștii consacrați cu autodidacții și începătorii încearcă să facă împreună ceva frumos, lucreză în armonie, se ajută și se inspiră reciproc. Atmosfera o crează an de an și tema pe care o alegem. Anul acesta este „apa”, anul trecut a fost „verdele”, înainte de asta „frunza”, etc. Tabăra aceasta a devenit în timp atelierul multor opere de valoare. Ca dovadă a muncii de 37 de ani sunt expozițiile permanente și depozitul de pictură pe care îl deține asociația. Fiecare artist care lucrează la aceste tabere își aduce contribuția la final cu o lucrare semnată de el, iar în mai bine de trei decenii ne putem mândri cu opere foarte valorose primite de cei care au creat aici împreună cu noi în taberele noastre de vară. O parte din lucrări sunt expuse aici, în galeria Școlii profesionale din curtea Castelului, iar o mare parte a picturilor mai valoroase pe care le deținem sunt într-o expoziție la Mezőhegyes. Câteva din lucrările primite ajung la sponsorii taberei, pentru că în acest fel le mulţumim pentru ajutorul acordat”, ne-a mărturisit organizatorul taberei, doamna Valeria Megyeri Hargittai.




Tabăra a fost organizată de către asociație cu sprijin financiar obținut prin proiect de la Fondul Cultural Național (Nemzeti Kulturális Alap – NKA) și cu contribuția participanților și a altor sponsori.

Anca Becan

Comentarii