Să-i ajutăm şi noi pe volohii din Ucraina!

Povestea comunității de volohi situată în vestul Ucrainei este un fapt în majoritate învăluit în mister, deoarece are rădăcini atât de bine adâncite în pământ încât nici până în zilele noastre nu s-a putut oferi un răspuns concis în legătură cu originea lor pe acest meleaguri. Teritoriul în care locuiesc actualmente volohii nu a fost niciodată al României și nu se știe nici până acum dacă ar fi fost o migraţie a românilor în acea parte a Ucrainei. Cea mai plauzibilă variantă de până acum în legatură cu originea acestora este legată de secolul al XVII-lea, când Constantin Basarab, fiu al lui Matei Basarab, i-a succedat tatălui la tronul Valahiei unde a domnit timp de patru ani după care, fiind forțat să renunțe la tron, i s-a alăturat domnului Moldovei, Ştefan Petriceicu, cu care a fugit împreună cu toată curtea și s-au stabilit pe aceste meleaguri mai demult aparţinând Poloniei, unde au ridicat o mănăstire pe pereții căreia se află și până în zilele noastre niște fresce care se presupune a fi cele două personalități. Din păcate, acest lăcaș de cult aparține acum ucrainienilor.

Din această coincidență se pot observa atât în cimitire cât și în actele de identitate ale unor oameni care poartă numele de Basarab, potențiali urmași ai lui, Voloșin de la voloh, Kanaloș de la lingurar, care le prezintă și ocupația. Majoritatea acestora sunt lingurari fiind singura îndeletnicire al lor, amintind de maramureșeni care practică același lucru, oieritul în schimb lipsind în totalitate. Datorită trecerii timpului și grija părinților de a nu fi trimiși în școală ucraineană pentru a-și pierde limba, aceștia și-au păstrat limba și tradițiile, bineînțeles în consecinţă în proporție de 90% aceștia rămânând analfabeți.



În vestul Ucrainei se numără mai multe mii de volohi împrăștiați prin diferite sate și comune, cea mai importantă dintre acestea fiind Poroșkovo, unde trăiesc peste 1500 de volohi dintre care peste 1000 sunt copii. Din cauza lipsei de bani sau alimente şi haine, părinții sunt nevoiți mereu de a lucra cu ziua în timp ce își lasă copiii acasă singuri, având grijă de frații lor mai mici, gătind după posibilități, iar totodată suferind din nepăsarea autorităților.
Această comunitate nu a fost și nu este recunoscută de statul român ca aparținând filonului lingvistic român, cu toate că limba vorbită de aceștia este limba română veche vorbită cu mai multe secole în urmă în spațiul românesc cu mici influențe de la alte popoare, precum cel ucrainean, maghiar, polonez etc. Nepăsarea ambelor state duce la copii care cresc needucaţi şi, la rândul lor, duc la o altă generaţie de oameni, care din nefericire vor creşte numai vise nu şi fapte fără sprijinul cuiva.
Singurul lăcaş de cult unde se predică în limba română este biserica baptistă din Poroșkovo, condusă de către pastorul Ioan Pătraș şi soţia sa Gabriela Pătraș, care săptămânal după slujbă țin lecții de alfabetizare copiilor de acolo. O altă personalitate marcantă în viața comunității este părintele ieromonah Eftimie Mitra, de la Schitul „Sfinţii Români” de lângă Sarmizegetusa Regia, care intrând în contact cu această comunitate și fiind totodată surprins de situația în care se află oamenii a hotărât, a luat inițiativă și și-a propus de a le prezenta volohilor România, respectiv istoria românilor, a neamului din care se trag, prin diferite excursii organizate pe teritoriul acesteia cu sprijinul anumitor asociații, fundații și, bineînțeles, al oamenilor.


Din motivul acesta dorim a vă cere ajutorul în sprijinirea volohilor, a proiectelor ce vor fi puse la cale prin donarea a orice fel de carte în limba română, dar în stare folosibilă, haine, alimente, precum și bani, în privința îmbunătățirii chiar și cu un pic a situației lor ce nu e de bun răgaz. Donațiile vor fi preluate personal atât de pe teritoriul Ungariei cât și al României în decursul săptămânilor următoare până la mijlocul, sfârșitul lunii octombrie 2017.
Deplasarea la volohii din Ucraina va avea loc în luna octombrie a acestui an. Pentru a putea recepționa eventualele donații vă rugăm a lua legatura cu noi la adresele de e-mail: csiplo.andrei.sebastian@gmail.com; eszter.gherman@gmail.com sau pe adresele de facebook: Andrei Sebastian sau Eszter Gherman.
Implică-te și tu pentru a arăta că îți pasă!
Fiecare fapt bun aduce schimbarea.
Fii tu aceea!

Andrei Sebastian Csiplo

Comentarii