Zile metodice la instituții de învățământ românesc din Ungaria

Grădinița și Școala Generală „Lucian Magdu” din Bătania, instituție model a Oficiului pentru Învățământ din Budapesta a organizat o Zi metodică pentru educatoare și educatori de naționalitate română, în cadrul Zilelor pedagogice de naționalitate, publicată de Centrul Pedagogic pentru Naționalități. Evenimentul a avut loc în după amiaza zilei de 18 octombrie. Tema întâlnirii a fost „Toamna – pregătirea planului tematic”.

În cadrul atelierului, Adelina Olteanu-Sturza a prezentat scenariul unei activități integrate – „Povestea frunzuliței INIMĂ”, și alte exemple din diferite secvențe de activitate, având ca temă „Toamna”, o prezentare multimedia a caracteristicilor anotimpului toamna, prezentare cu ajutorul personajului Winnie, o zi la grădiniță în imagini, pentru a ajuta copiii să se adapteze mai ușor la programul grădiniței. Ea a mai pus la dispoziție proiecte model de activitate integrată, proiecte tematice, evaluarea inițială a copiilor, planificarea anuală și planificarea săptămânală a grupei mici, grupa cu care lucrează în acest an școlar.
Mihaela Putin a prezentat multimedia lecții demonstrative, ținute de educatoarele grădiniței, accentul fiind pus pe multidisciplinaritate, interdisciplinaritate și transdisciplinaritate. După cele două prezentări au urmat discuții legate de acestea, apoi activitatea educatoarelor a continuat cu dezbateri legate de problemele de actualitate din învățământul preșcolar.
Educatoarele sosite de la grădinițele din Bedeu, Jula, Micherechi şi Săcal au fost interesate de aceste aspecte și și-au exprimat părerea că ar trebui format un cerc metodic unde s-ar dezbate aceste lucruri.
*
La Școala Generală și Liceul Românesc „Nicoale Bălcescu” din Jula a avut loc, pe 19 octombrie, prima întâlnire metodică în cadrul proiectului anual al Școlii de aplicații din cadrul Oficiului pentru Învățământul de Naționalitate.



La consfătuirea de la Jula au fost prezenți învățători de la toate școlile generale din Ungaria în care se predă limba română: Jula, Aletea, Bătania Chitighaz, Micherechi, Săcal și Leucușhaz. Cadrele didactice au fost întâmpinate la eveniment de către directoarea liceului, doamna Maria Gurzău Czeglédi, și învățătoarea Eva Pătcaș Sabău, care a prezentat prelegerea cu tema „Conținuturi, metode, interferențe în documentele care reglementează învățământul românesc din Ungaria”. La întâlnire, cadrele didactice au discutat despre întocmirea planificărilor de învățământ în limba română cum ar fi: plan calendaristic, plan de lecție, teme și coerențe.

A.B.

Comentarii