O lume fără frontiere la Teatrul Cetăţii din Jula


Cea de-a 55-a stagiune de vară a Teatrului Cetăţii din Jula aşteaptă publicul iubitor de artă şi cultură, în perioada 24 iunie – 11 august, cu peste 70 de spectacole şi patru premiere. La fel ca în anii trecuţi, programele vor cuprinde toate domeniile artei şi se vor desfăşura în locuri variate ale oraşului, iar organizatorii promit că în această stagiune îşi vor găsi spectacole pe plac toate generaţiile. Programul celei de-a 55-a stagiuni a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, din 8 mai, la care au participat, alături de noul director al Teatrului Cetăţii, Elek Tibor, primarul Julei, dr. Görgényi Ernő şi Tapasztó Ernő, directorul Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház şi regizorul piesei „Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi” de Tom Stoppard.

Primarul Görgényi a accentuat că se bucură foarte mult că noul director al teatrului, atunci când a întocmit programul acestei stagiuni a acordat o mare atenţie atât spectacolelor istorice din dramaturgia maghiară, cât şi spectacolelor scriitorilor maghiari contemporani. A evidenţiat că niciodată nu au fost incluse în program atât de multe spectacole, concerte pentru generaţiile mai tinere, cum va fi în această vară. Primarul a felicitat colaborarea dintre teatrele din Jula şi Arad, dorindu-le o colaborare cât mai lungă şi rodnică.
Programul stagiunii 2018 a fost prezentat de Elek Tibor, care a spus că a dorit neapărat să păstreze tot ce este de o tradiţie nobilă în programul Teatrului Cetăţii, dar şi să aducă noutăţi care să îmbunătăţească şi să îmbogăţească festivalul. Vor fi spectacole de marionete pentru copii, teatru pentru copii, drame istorice, comedii, musical, spectacole contemporane, festivaluri de muzică populară şi worldmusic, jazz şi muzică clasică, workshop, etc.
Niciodată până acum, nicio stagiune a Teatrului Cetăţii din Jula nu a cuprins atât de multe elemente româneşti, legături cu teatre din România, cum va fi cea din această vară. După cum a spus la conferinţa de presă directorul Elek Tibor, se doreşte ca şi până la intrarea României în Schengen, graniţa româno-maghiară să fie cât mai transparentă, cultura şi arta să îi unească pe români şi pe maghiari.
Festivalul Shakespeare, ajuns la cea de-a 14-a ediţie, va avea ca temă în acest an: Hamlet şi Prietenii lui, cuprinzând spectacole, concerte şi conferinţe ale teatrelor din Ungaria şi străinătate. În seara de 10 iulie va avea loc spectacolul (în limba română) „Hamlet” a Teatrului Metropolis din Bucureşti, în regia lui Victor Ioan Frunză, iar pe 14 şi 15 iulie va fi pusă în scenă coproducţia a trei teatre, cel din Jula şi teatrul maghiar şi român din Arad, „Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi”. Despre acest spectacol a vorbit regizorul şi actorul Tapasztó, subliniind colaborarea foarte bună căreia i se datorează că actori din Arad, Timişoara, Moldova, Bichişciaba şi Jula vor juca împreună în acest spectacol, iar muzica va fi asigurată live de trupa Tiger Lilliest din Anglia.
În perioada 30 iulie – 5 august va fi organizată Săptămâna Ardeleană, care este o noutate în programul festivalului de vară din Jula, şi care va cuprinde şi spectacole bilingve, în română şi maghiară, şi vor sosi teatre din Târgu Mureş, Oradea, Sfântu Gheorghe, Cluj şi Gheorgheni.
Programul detaliat se poate citi pe pagina de internet a Teatrului Cetăţii din Jula (gyulaivarszinhaz.hu), dar deocamdată doar în limba maghiară.
E.Ş.

Comentarii