„Împreună pentru prezent şi viitor” – Acţiune cu dublă semnificaţie la Micherechi

21 de cadre didactice din învăţământul primar şi gimnazial din Tunari, judeţul Ilfov, au poposit vineri, 6 mai, la şcoala din Micherechi pentru a sărbători Ziua Europei, în cadrul manifestării intitulate „Împreună pentru prezent şi viitor”. Grupul a fost alcătuit din cadre didactice din şcolile din nordul Bucureştiului, şcoala generală nr. 2 Voluntari, şcoala generală nr. 3 Pipera – Voluntari şi şcoala generală nr. 1 Tunari. Elevii şcolii generale din Micherechi, împreună cu doamnele profesoare din România, au realizat diferite obiecte. Programul a continuat după-masă la Casa de Cultură cu momentul protocolar, susţinut de către organizatorul Ioan Fodoreanu, consul general al României la Jula, care a prezentat un scurt istoric al Uniunii Europene. Ansamblul „Ceatăra” din Satu Mare a adus muzica codrenilor din nordul României, alături de ei a cântat publicului şi cântăreaţa Ana Holdiş Pop. Invitatul special a fost renumitul rapsod al muzicii populare româneşti, cântăreţul Nicolae Sabău.

Activităţi în spiritul prieteniei
„În urmă cu doi ani, ne-am înscris la programul Twinning, în cadrul căruia am realizat patru proiecte. Primul proiect de mediu, realizat în România, a fost anul trecut, activitatea s-a numit »O nouă atitudine«, în care am prezentat costume din materiale ecologice. La programul din România au participat şi elevii din Micherechi cu o transmisie în direct, foarte interesantă. Apoi am avut o altă activitate numită »Tradiţii şi obiceiuri ale românilor«, după care am avut o educaţie interculturală, la fel în colaborare cu Ungaria. Cea de-a patra activitate, care este totodată şi ultima din acest proiect este cea de astăzi, intitulată »Împreună pentru prezent şi viitor«. Prin aceste activităţi, încercăm să promovăm cultura şi civilizaţia românească şi, de asemenea, un schimb de experienţe, care sperăm să fie plăcut şi cu bune rezultate”, a dezvăluit importanţa întâlnirii de la Micherechi doamna Florentina Ciornei, profesoară la şcoala nr. 1 Tunari, România. 
Copiii de la şcoala din Tunari au realizat jumătate din activitate, iar copiii de la şcoala din Micherechi au trebuit să termine o felicitare. La mijlocul sălii a clasei a şasea a fost realizat şi un copac, numit copacul Europei, care a fost decorat cu steluţe şi mai multe ornamente pregătite de copiii implicaţi în această activitate. Elevii au mai avut de realizat un montaj din două palme, ceea ce semnifică prietenia dintre România şi Ungaria. În cadrul acestui parteneriat au fost realizate, după cum a spus şi doamna Ciornei, lucrări practice privind creativitatea copiilor. Copiii din Tunari au realizat o parte din materialele pe care le-au adus profesoarele din România, urmând ca cei din Micherechi să continue lucrarea, s-o finalizeze şi să aibă o amintire frumoasă. Cele două palme a semnificat prietenia dintre copiii din România şi Ungaria, cu mesajul parteneriatului „Împreună pentru prezent şi viitor”, unde copiii şi-au exprimat dorinţele, sentimentele faţă de copiii din România. Felicitarea, care a avut un aspect deosebit, a fost începută de copiii români şi terminată de copiii din Micherechi, în care au fost prezentate cele două fotografii, una cu echipajul din România, iar cealaltă cu cei de aici. De asemenea, a fost întocmită o horă a prieteniei, în culorile celor două steaguri ale şcolilor partenere. A fost realizat şi un copac, intitulat copacul Europei, unde copiii au agăţat steagurile tuturor ţărilor europene. Fiecare copil şi-a dus steagurile care le-a avut pe masă şi le-au aşezat pe copăcel.
La finalul activităţii, fiecare elev şi profesor participant a primit o diplomă din partea Primăriei oraşului Voluntari. Doamnei Ioana Preda, director la şcoala nr. 2 din Voluntari i-a revenit sarcina să-i adreseze un mesaj directoarei şcolii din Micherechi, Maria Pătca Petruşan, din partea primarului localităţii Voluntari şi mulţumirile din partea oaspeţilor din România, de la şcoala nr. 1 din Tunari, şcoala nr. 3 din Pipera – Voluntari, mulţumind totodată cadrelor didactice din Micherechi, care s-au implicat în proiect şi, nu în ultimul rând, copiilor. Doamna Preda a oferit pentru şcoală o icoană realizată de un copilaş de clasa a 5-a şi o serie de activităţi desfăşurate atât în proiect, cât şi în şcoală. Pentru biblioteca locală au oferit cărţi şi o colecţie de basme româneşti, care în mod sigur vor fi folosite atât la clasele mici, cât şi la cele mari.

La orele de română
În timpul activităţii, cadrele didactice din România au asistat la ore de română la clasele 3, 4, 7 şi 8. Directoarea Ioana Preda şi-a spus impresiile despre vizita la orele de română: „Şcoala noastră a intrat în proiectul »Împreună pentru prezent şi viitor«, care este un proiect educaţional intercultural cu alte şcoli din România, dar şi cu şcoala din Micherechi şi cu Liceul „Bălcescu” din Jula. Astăzi am participat la o oră de cultură şi civilizaţie românească la clasa a opta, în cadrul căreia am văzut cum fac copiii cunoştinţă cu ceea ce le-au lăsat strămoşii lor. Sunt încântată de ceea ce am văzut de partea de artă, muzică şi obiceiuri de sărbători. Copiii vorbesc destul de bine româneşte, având în vedere că este o tendinţă ca în învăţământul primar copiii învăţă să citească şi să scrie mai mult în limba maghiară. Consider că au acumulat destul de multe cunoştinţe şi se descurcă bine în limba română”.
Maria Besna, învăţătoare la şcoala nr. 2 din Voluntari, în cursul acestei vizite a aflat pentru prima dată despre românii din Ungaria : „Am participat astăzi la o foarte frumoasă oră de română, la clasa a treia, şi am fost plăcut impresionată de modul de lucru al doamnei învăţătoare Maria Martin Puskár şi de modul în care copiii înţeleg să răspundă cerinţelor pe care învăţătoarea le are faţă de ei. Astăzi am fost pentru prima dată în Ungaria şi mi-am dorit foarte mult să văd cum funcţionează învăţământul de aici. Este puţin deosebit de noi în sensul că în clasele noastre sunt foarte mulţi copii. Eu personal am 32 de copii în clasă. Cu un efectiv sub 20 se lucrează mult mai bine şi învăţătoarea are suficient timp pentru fiecare copil. Astăzi am aflat pentru prima dată despre românii din Ungaria şi sunt plăcut impresionată, mai ales de faptul că încearcă să-şi păstreze limba, lucru care este destul de greu atunci când trăieşti într-o altă ţară”. Până la începerea programului cultural de la Casa de Cultură, oaspeţii au făcut o vizită la grădiniţă.

Proiectul de parteneriat
Georgeta Dale, organizatoarea proiectului european a concluzionat: „Noi facem parte din programul Twinning dintr-un parteneriat educaţional european, pe care l-am organizat împreună cu şcoala din comuna Micherechi şi Liceul „Bălcescu” din Jula. Dorim să dezvoltăm cultura românească peste graniţă. Colaborăm şi cu alte comunităţi, ca de exemplu cu şcoala română din Spania, cu şcoala din Basarabia şi cu comunitatea românească din Georgia. Ca să sprijinim cultura naţională românească, ne-a ajutat foarte mult profesoara Mihaela Bucin, de la Catedra de limba şi literatura română din Seghedin. Plecăm de aici cu impresia rezistenţei şi supravieţuirii. Noi, care trăim într-un alt mediu cultural, vedem ce înseamnă lupta pentru supravieţuire şi atunci realizăm că nu facem destul pentru vieţile noastre, ca români. Deşi zona din care noi venim este o zonă multiculturală, unde trăiesc mai multe naţionalităţi, sârbi, machedoni, rromi, tătari, care şi-au păstrat şi ei tradiţiile, dar nu aşa cum se păstrează aici. Dumnezeu le-a dat puterea pentru lupta cu destinul. Este un miracol că după sute de ani această comunitate şi-a păstrat încă identitatea”.
Sărbătorirea Zilei Europei
De fapt, Ziua Europei este sărbătorită în data de 9 mai. La Micherechi s-a sărbătorit puţin mai devreme, pe 6 mai.
Momentul protocolar a fost ţinut de către organizatorul evenimentului, Ioan Fodoreanu, consul general al României la Jula, care a ţinut un scurt istoric al Uniunii Europene. Apoi s-a trecut la prezentarea evenimentului de la şcoala generală, pentru că în jurul acestui eveniment s-a constituit întreaga festivitate. După prezentarea unui scurt istoric, legat de modul în care a evoluat constituirea Uniunii Europene, domnul Fodoreanu a făcut referire la relaţiile dintre România şi Ungaria, care sunt dintre cele mai bune în ultima vreme, în acest an împlinindu-se 91 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Anul 2011 este anul voluntariatului în Uniunea Europeană, iar săptămâna din 16 mai este socotită săptămâna voluntariatului. 
În continuare, doamna Georgeta Dale a prezentat acţiunea de la şcoală, după care Ioana Preda, director la şcoala nr. 2 din Voluntari a înmânat din partea Departamentului pentru Afaceri Europene al Guvernului României diplome unor merituoşi participanţi, pentru activităţile bilaterale în proiectul de parteneriat educaţional european în domeniul educaţiei interculturale „Împreună pentru prezent şi viitor”. A urmat apoi un moment artistic, susţinut de Ansamblul „Ceatăra” din Satu Mare, care a adus muzica codrenească din nordul României. Ceea ce a fost cu totul special a fost că instrumentele la care au cântat au fost arhaice, făcute manual. Alături de ei a cântat publicului şi cântăreaţa Ana Holdiş Pop. Invitatul special a fost marele rapsod al muzicii populare româneşti, cântăreţul Nicolae Sabău. Pe pagina sa personală de pe internet, Nicolae Sabău afişează crezul său de viaţă prin care jură că va sădi „în inimile şi sufletele românilor glasul şi versul horilor moştenite de la bunii şi străbunii mei, spre a le lăsa ca legământ de viaţă celor ce vor veni după mine”. Renumitul artist şi-a îndeplinit această misiune şi la Micherechi, unde a cucerit pentru totdeauna sufletele celor care l-au ascultat.
Ana Cioca

Comentarii

  1. Mulțumim pentru un articol deosebit de frumos și plin de adevăr care concretizează multe ore de muncă și o colaborare fructuasă intre cele două țări.
    Comitetul de profesori din Sc. Nr. 1 Tunari

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu