ORTODOXIA: Praznic organizat cu ocazia hramului bisericii, la Cenadul Unguresc

Sâmbătă, 4 iunie, pentru biserica ortodoxă românească cu hramul „Înălţarea Domnului” din Cenadul Unguresc a fost prilej de mare sărbătoare. Credincioşii români din această parohie, dar şi din alte locuri (Seghedin, Jula, Micherechi, Chitighaz, Csanádpalota, Curtici, etc.) au participat la Sfânta Liturghie Arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, care a răspuns invitaţiei de a fi din nou prezent în mijlocul comunităţii ortodoxe române din Ungaria, la ceas de sărbătoare, pentru a contribui în acest fel la încurajarea şi întărirea duhovnicească a acestei comunităţi.
Ca şi la alte ocazii, Preasfinţia Sa, Episcopul Lucian, a venit la românii din Ungaria însoţit de grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului, condus de Alin Buliga, grup atât de îndrăgit şi apreciat (şi) de comunitatea noastră, cor care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie şi a încântat sufletele credincioşilor.
Din soborul de preoţi şi diaconi care au slujit alături de cei doi arhierei au făcut parte preotul paroh al bisericii din Cenad şi alţi slujitori din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cât şi din Episcopia Caransebeşului, dar şi clerici din cadrul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria, reuniţi într-o frumoasă comuniune frăţească.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a mulţumit pentru invitaţia adresată şi pentru disponibilitatea sufletească cu care au fost întâmpinaţi la Cenad, după care în cuvântul de învăţătură a arătat că: „Binecuvântarea Mântuitorului, înainte de a se înălţa la cer, este o binecuvântare veşnică, şi o nădejde pentru noi toţi cei care credem în Învierea şi Înălţarea Mântuitorului, căci Învierea lui Hristos este învierea noastră şi înălţarea noastră. Dacă credem în Hristos cel mort, înviat şi înălţat la ceruri şi noi vom învia şi noi ne vom înălţa, căci acolo unde este El, doreşte ca şi noi, ucenicii, fraţii şi prietenii Lui, să fim. Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos la cer este dătătoare de nădejde pentru noi toţi cei care credem în El, Dumnezeu Omul, căci dacă Hristos S-a Înălţat la cer şi noi privindu-L, împreună cu apostolii, crezând în El şi iubindu-L cu toată fiinţa noastră ne vom înălţa. Dar înainte de a ne despărţi de acest trup muritor şi greu, trebuie să ne înălţăm spiritual, duhovniceşte. Venim la biserică pentru ce? Ca să înviem în Hristos şi ca să ne înălţăm împreună cu Hristos şi să ne apropiem de Tronul Sfintei Treimi, căci Hristos S-a Înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui. Noi dacă venim la biserică, venim cu nădejdea înălţării noastre duhovniceşti, şi aici în biserică ne pregătim pentru a ne înălţa la cer atunci când Dumnezeu ne va chema pe fiecare.”
În încheiere, PS Părinte Lucian şi-a exprimat bucuria de a poposi la Cenadul Unguresc şi cu alte ocazii. Preasfinţitul a împărţit credincioşilor prezenţi anafură, iconiţe şi pliante editate de Episcopia Caransebeşului, pliante cu tema: „Anul 2011 – anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română”.
Bucuria duhovnicească pentru credincioşii români din Cenadul Unguresc a fost deplină, deoarece la această sărbătoare au avut în mijlocul lor doi arhierei.
Vineri seara, PS Părinte Lucian, alături de grupul psaltic „Katharsis”, au fost prezenţi în studioul teritorial din Seghedin, unde au fost invitaţi de către părintele protopop Aurel Becan şi Tiberiu Boca, redactor-şef al Redacţiei româneşti a Televiziunii Maghiare. Pentru emisiunea televizată „Ecranul nostru” au fost înregistrate cântări bizantine şi pricesne de către cei care compun grupul psaltic „Katharsis”, iar PS Părinte Lucian a acordat un interviu despre constituirea şi misiunea acestui grup coral al Episcopiei Caransebeşului, care promovează muzica psaltică bizantină în rândul credincioşilor ortodocşi bănăţeni şi despre relaţiile frăţeşti existente între Episcopia Caransebeşului şi Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.
Întâlnirea frăţească de la Cenadul Unguresc s-a încheiat cu o agapă, organizată de biserică cu sprijinul autoguvernărilor româneşti din Macău şi Cenadul Unguresc.
Anca Butar

Comentarii