Ştiri… pe scurt

Seghedin
Filiala Seghedin a ICR Budapesta a găzduit vinerea trecută, pe 29 iulie, vernisajul expoziţiei stArt Plein Air, la care au participat şi şase artişti tineri din România (Alex Baciu, Costin Brăteanu, Florina Gaspar, Andrea Haţegan, Kasza Karola Franciska şi Tar Béla). Expoziţia este rodul activităţii din tabăra de creaţie internaţională stArt Plein Air 2011 din judeţul Ciongrad.

Săcal
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit, pentru că nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când a adormit Sfânta Fecioară. Biserica ortodoxă română din Săcal îşi sărbătoreşte cu această ocazie haramul, care va fi ţinut sâmbătă, 20 august ne-a informat pr. Ionuţ Negrău. Sfânta liturghie oficiată de PS Episcop Siluan şi un sobor de preoţi va începe la ora 10.00.

Chitighaz
În organizarea Asociaţiei Culturale a Românilor din Chitighaz un grup de aproximativ 30 de persoane va face un pelerinaj, în perioada 12–15 august, la mănăstiri în România. Gheorghe Gros, preşedintele asociaţiei chitighăzene ne-a informat că itinerarul pelerinajului cuprinde mai multe mănăstiri din regiunea Reşiţei, unde vor fi şi cazaţi pelerinii.

Aletea
În perioada 17–20 august, un grup de copii din localităţile înfrăţite Aletea, Sântana şi Grăniceri vor avea ocazia să se perfecţioneze în domeniul dansului popular al zonei de Criş, în tabăra de dansuri de la Aletea. Tabăra se va desfăşura la Casa de cultură din Aletea şi este, practic, continuarea primei ediţii a taberei de acest gen, care s-a desfăşurat la începutul lunii iulie, la Moneasa, cu sprijinul unui proiect transfrontalier Aletea-Sântana-Grăniceri.

Comentarii