Trei echipe au dansat împreună la Aletea

În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria–România 2007–2013 „Vatra folclorică Aletea–Sântana–Grăniceri”, comunele transfrontaliere au câştigat aproape 94.000 de euro pentru reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor populare din cele trei localităţi. În cadrul acestui proiect european, la Moneasa, în luna iulie a avut loc o tabără de dansuri cu participarea echipelor de dansuri populare din cele trei localităţi. Scopul taberei a fost însuşirea unei coregrafii, care constă din dansurile celor trei localităţi. Instructori de dans au fost Viorel Nistor din Arad, Vasile Gal şi Cristina Ghera din Aletea.

Spre bucuria dansatorilor, programul taberei a continuat cu partea a doua în perioada 17–21 august, la Casa de Cultură din Aletea. Dansatorii din Aletea, Grăniceri şi Sântana au făcut legături de prietenie pe parcursul acestor zile şi prin efort şi multe repetiţii au susţinut, pe 20 august, cu ocazia zilei oraşului Aletea, o coregrafie comună, întocmită de Vasile Gal. Dansul s-a părut a fi cheia succesului, primind din partea publicului aplaude furtunoase. În cadrul programului din seara de 20 august, echipele au prezentat dansurile specifice zonei de Criş.
În ziua încheierii taberei, pe 21 august, toţi participanţii au luat parte la Zilele localităţii Grăniceri, unde, la fel ca şi la Aletea, au cucerit inimile spectatorilor. Bineînţeles că odată cu terminarea taberei nu s-a ajuns la finalul proiectului, mai sunt de realizat o serie de programe comune.
Ana Cioca

Comentarii