370 de ani de la aducerea moaştelor Cuvioasei Parascheva la Iaşi

Vineri, 14 octombrie, pelerinii din România şi din străinătate vor merge din nou la Iaşi ca să o cinstească pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. În acest an se împlinesc 370 de ani de când Sfânta Parascheva a fost dăruită Moldovei de Patriarhia Constantinopolului. În Ungaria o singură biserică poartă hramul Sfintei Parascheva, şi anume, biserica din cartierul Oraşul Mic Românesc din Jula.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse în Moldova pe 13 iunie 1641. De atunci, în fiecare an, pe 14 octombrie, Sfânta Vineri, cum este numită în popor, sau Cuvioasa, cum o roagă pelerinii, este cinstită în mod deosebit în Moldova. Ziarul Lumina notează despre cinstirea Sfintei Parascheva următoarele: „Cultul Sfintei Parascheva este foarte prezent în Moldova încă din veacul al XV-lea. Ocrotitoarea Moldovei a fost trecută oficial în calendarul Bisericii Ortodoxe Române abia în veacul al XX-lea. Era cinstită peste tot în Moldova, câteva sute de biserici şi mănăstiri purtându-i hramul. Sfânta Parascheva a fost oferită Moldovei datorită domnitorului Vasile Lupu, care s-a implicat mult în viaţa Bisericii Ortodoxe. Dărnicia acestui domnitor a întrecut limitele ţării pe care o conducea, ajutând Patriarhia de Ierusalim, Locurile Sfinte, Muntele Athos şi Patriarhia Ecumenică. Patriarhia Ecumenică în acea vreme aflată sub stăpânire otomană acumulase foarte multe datorii. Exista pericolul să fie efectiv închisă. Atunci, Patriarhia Ecumenică a apelat la Moldova, ţară ortodoxă şi liberă, unde domnea Vasile Lupu, recunoscut ca un vrednic urmaş al împăraţilor bizantini de odinioară şi care se manifestase ca un mare iubitor al Bisericii lui Hristos. Patriarhia Ecumenică a întâmpinat înţelegere din partea lui Vasile Lupu care i-a plătit acesteia o datorie însemnată. Patriarhul Ecumenic Partenie s-a gândit ce poate oferi în semn de recunoştinţă acestui evlavios domn. Astfel au fost dăruite moaştele Sfintei Parascheva."

Hram la biserica ortodoxă din Jula-Mică


Biserica Ortodoxă o prăznuieşte la 14 octombrie pe Sfânta Parascheva. În chip deosebit ea este cinstită în Moldova, la Iaşi, unde mii de pelerini se duc să se închine la moaştele acesteia. Biserica din cartierul Oraşul Mic Românesc din Jula, singura din Ungaria care poartă hramul „Sfânta Paracheva”, aşteaptă credincioşii vineri, 14 octombrie, de la ora 9.00, la Sfânta Liturghie.

Comentarii