Cultura românească nu are nevoie de paşaport

În perioada 13–20 octombrie, Institutul Cultural Român la Budapesta a organizat ediţia a 6-a a Săptămânii filmului românesc, găzduită şi în acest an de Cinematograful Urania şi cu sprijinul Ministerului Resurselor din Ungaria. La masa rotundă organizată în ziua deschiderii, au participat alături de gazdele evenimentului Brînduşa Armanca şi Bakos Edit, regizorul Marian Crişan, actorii Elvira Rîmbu şi András Hatházi.

În acest an, evenimentul s-a desfăşurat, nu întâmplător, sub genericul „Dincolo şi dincoace de frontieră”. Directorul ICR, Brînduşa Armanca a precizat că alături de filme premiate la competiţii internaţionale, precum: Morgen, Nuntă în Basarabia, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, Periferic, publicul iubitor de film are ocazia să vadă în premieră patru filme realizate în acest an, cum sunt: Principii de viaţă, Bună ce faci, Aurora, Ursul.
Tânărul regizor, Marian Crişan a mărturisit că se simte onorat că în deschiderea Săptămânii filmului românesc de la Budapesta este proiectat filmul Morgen şi a precizat că, prin acest film, a vrut să facă un exerciţiu de contemplare asupra oamenilor şi locurilor de care se simte legat sufleteşte. Născut la Salonta, a fost întotdeauna preocupat de ideea limitelor pe care le impune graniţa dintre două ţări. În filmele sale persistă ideea existenţei graniţelor şi în comunicarea dintre oameni, în familie. Comunicarea nu se mai realizează, fiecare vorbeşte altceva. Şi astfel, în timp ce graniţele dintre ţări se şterg încet-încet, oamenii îşi trasează singuri graniţe, care-i împiedică să ajungă unul la celălalt. La întrebarea directorului Bakos Edit, cum se explică succesul filmelor româneşti în competiţiile internaţionale, dacă depinde de sistemul de finanţare, regizorul român a spus că, în mare parte, aceste filme sunt realizate din bugete foarte mici, calitatea scenariului fiind foarte importantă şi modul de a trata simplu şi direct tema aleasă. O altă explicaţie mai este şi faptul că din 2007 s-a deschis şi posibilitatea coproducţiilor. În prim-plan se situează comunicarea prin artă şi nu obţinerea premiilor, a adăugat Marian Crişan.
La festivitatea de deschidere a evenimentului a participat din partea Ministerului Resurselor Naţionale, Bokor Attila, care a menţionat că despre succesul cinematografiei româneşti s-au scris zeci de articole în ultimii ani, care încearcă să descifreze acest secret, un lucru e însă cert: nu este unul ocazional, an de an apar alte filme româneşti apreciate şi premiate de critica de specialitate.
La Budapesta, filmele româneşti s-au bucurat de atenţia şi aprecierea publicului larg, astfel pentru Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, proiectat luni, 17 octombrie, concomitent în două săli, biletele s-au vândut deja de vineri, în pofida orei târzii de proiectare şi a duratei filmului.
G.E.E.

Comentarii