Pentru Micherechi, şcoala românească înseamnă viitorul

Pe 5 octombrie, o delegaţie a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a făcut o vizită la primăria din Micherechi. Subiectul principal al acestei întâlniri s-a axat pe discuţii legate de situaţia predării limbii române în şcolile de naţionalitate şi pe problemele generale ale învăţământului. Din delegaţia AŢRU a făcut parte, pe lângă Kreszta Traján, preşedintele AŢRU, Ana Oros Şimon, specialist în învăţământ al AŢRU şi Tiberiu Iuhas, şef de oficiu. Pentru a afla care a fost scopul acestei întâlniri, am stat de vorbă cu Margareta Tat, primăriţa localităţii Micherechi.

– La convorbire a luat parte conducerea localităţii Micherechi, directoarea şcolii generale, profesori din cursul inferior şi superior, şi un reprezentant al autoguvernării româneşti locale. La începutul discuţiei am atins problema învăţământului minoritar, unde s-a constatat că profesorii de naţionalitate română ar avea nevoie de cursuri de specializare. În acest context, delegaţia AŢRU a promis cadrelor didactice din Micherechi că vor asigura aceste cursuri, care, după părerea profesorilor locali, sunt de folos şi utile. A doua parte a discuţiei a luat o altă cotitură, s-a orientat spre programa naţională de învăţământ, care se află în curs de formare. În noua programă, aflăm că susţinătorul şcolilor generale din Ungaria va deveni statul maghiar, însă localităţile cu o populaţie de peste 2.000 de locuitori vor avea dreptul să preia şcolile de la stat şi să fie susţinute şi pe mai departe de către primărie. La acest capitol, delegaţia AŢRU şi-a oferit ajutorul în susţinerea şcolii generale locale. În caz dacă primăria din Micherechi s-ar confrunta cu probleme financiare, AŢRU ar dori să fie susţinătorul şcolii generale din Micherechi, a conchis primăriţa.
Care a fost poziţia primăriei locale?
– Sunt de părerea că şcoala generală locală, la ora actuală, are o gazdă foarte bună. Susţinătorul acestei instituţii întotdeauna va fi primăria locală, pentru că viitorul localităţii depinde de instituţiile noastre. Cu toate că primăria, la momentul de faţă, se confruntă cu o situaţie financiară foarte grea, va lupta pentru susţinerea acestei instituţii. Ca şi până acum, şi pe mai departe vom face tot posibilul pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului şi vom crea condiţiile necesare pentru ca şi în viitor primăria din Micherechi să fie întreţinătorul instituţiei.
Se prevede în concepţia noii programe de învăţământ posibilitatea de a prelua şcoala generală de la stat?
Da. Noua concepţie prevede această posibilitate, ca numai localităţile cu o populaţie de peste 2.000 de locuitori să aibă dreptul să preia şcolile generale de la stat. Poziţia primăriei locale este că şcoala noastră din Micherechi este şcoala generală cu cel mai mare număr de copii, dintre toate şcolile generale unde se predă limba română în Ungaria. În orice condiţii, vom garanta şi pe viitor predarea limbii române copiilor noştri.
De ce credeţi că este important ca primăria să fie susţinătorul acestei instituţii de învăţământ?
– Satul Micherechi este localitatea cu cel mai mare număr de locuitori de naţionalitate română. Această comunitate numai atunci va exista, va supravieţui, dacă vom avea o şcoală, unde se vor transmite valorile, cultura, tradiţiile româneşti generaţiei viitoare.
Ana Cioca

Comentarii