Ştiri… pe scurt

Micherechi
În perioada 19–20 octombrie, s-a desfăşurat la Beiuş, în România, a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Cântă, cântă, gură scumpă”. Festivalul îşi propune să descopere noi talente şi să promoveze valori autentice ale folclorului. În cadrul festivalului, miercuri, 19 octombrie, a urcat pe scenă şi Ansamblul de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi. Spectacolul a fost transmis în direct la Favorit TV.

Seghedin
Miercuri, 26 octombrie, Consulatul General al României la Seghedin a cinstit memoria ostaşului român la monumentul aflat în cimitirul central al oraşului. 25 octombrie 1944, Ziua Armatei Române, semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine. La ceremonia de la Seghedin a participat şi noul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ungaria, Victor Micula.

Budapesta
Autoguvernarea Românească pe Capitală va ţine vineri, 28 octombrie, de la ora 18.00, o audienţă publică la care pot să participe toţi cei interesaţi. Şedinţa va avea loc la Casa Naţionalităţilor din Belváros-Lipótváros (1052 Budapesta, str. Vármegye, nr. 11–13). Conform legilor în vigoare, toate autoguvernările minoritare din Ungaria, sunt obligate să ţină audienţe publice minimum o dată pe an.

Chitighaz
La sfârşitul lunii septembrie, şcoala generală din Chitighaz a organizat o acţiune de colectare de hârtie. Elevii şcolii generale s-au implicat activ în această acţiune în urma căreia au colectat 9600 kg de hârtie. Suma adunată de 196.000 de forinţi a fost cheltuită pentru decoraţiuni ale laboratorului de limbi străine. Această sumă a fost întregită cu o parte din cei 100.000 de forinţi, pe care şcoala i-a primit de la Autoguvernarea românească locală.

Budapesta
Evenimentul propus de Institutul Cultural Român din Budapesta în cadrul festivalului „Luna Arhitecturii” organizat de revista Octogon, va avea loc pe 31 octombrie 2011, la sediul institutului (str. Izsó, nr. 5) la ora 18.00. Evenimentul va purta titlul de „Spiritul locului recuperat de scriitori”. Vor fi lansate două albume de fotografii, care surprind spiritul oraşului Târgu Mureş atât la nivel arhitectural cât şi la nivel artistic.

Comentarii