În excursie la Stâna de vale

În dimineaţa zilei de 25 octombrie, un grup de elevi şi profesori de la şcoala română din Chitighaz a plecat într-o excursie de o zi la Stâna de vale.
Primul popas al excursiei şi, totodată, primul punct din programul nostru a fost vizitarea Muzeului memorial Arany János. Muzeul memorial se află în „turnul ciunt” (sec. XVII), construcţie care făcea parte din sistemul de fortificaţie a oraşului. Aici gazda noastră a fost directorul muzeului care ne-a prezentat viaţa poetului Arany János într-un mod interesant, cu multe amănunte şi curiozităţi necunoscute de noi până atunci.

Următorul popas al excursiei noastre a fost Peştera Urşilor de la Chişcău. Această peşteră a fost descoperită în anul 1975, în urma unei explozii miniere în carieră de către minerul Curta Traian. Aceasta a fost amenajată pentru vizitarea turiştilor în anul 1980, în data de 14 iulie. Lungimea peşterii este de 1,5 km, dar spaţiul vizitabil este de 847 de m. Această peşteră este unică în Europa de est datorită splendidelor formaţiuni calcitice care o împodobesc dar şi a resturilor scheletice de Ursus Spelaeus (ursul de peşteră) care a populat Carpaţii în urmă cu 10000 de ani.
Temperatura în peşteră este constantă 10 Co în orice perioadă a anului. Copiii au fost foarte impresionaţi de diferitele forme de poveste ale formaţiunilor de stalactite şi stalacmite. La ieşirea din peşteră toţi am vrut să rămânem cu o amintire plăcută de aceea ne-am cumpărat suveniruri locale şi tradiţionale.


Traseul nostru a continuat pe un drum abrupt şi întortocheat dar pe o vreme de toamnă splendidă către staţiunea montană Stâna de vale, situată la 1102 m altitudine, în masivul Vlădeasa. Situată într-o depresiune înconjurată de vârfuri împădurite, staţiunea beneficiază de un microclimat alpin specific cu calităţi curative: aer bogat în ozon, puternic ionizat. Aici se află şi o pârtie de schi dar totodată de aici pornesc trasee spre cele mai importante puncte turistice ale Apusenilor.
Aici ne-am umplut sticlele cu apă curată de la Izvorul Crişului, un izvor renumit pentru apa sa cu puteri benefice pentru organism şi de o puritate extraordinară. Ne-am plimbat puţin şi am respirat aerul deosebit de curat şi totodată ne-am răcorit privirile cu peisajul deosebit de frumos împodobit cu vilele de lemn şi de piatră din această staţiune renumită.
Spre supărarea noastră a trebuit să ne urcăm în autocar şi să pornim spre casă. A fost o zi de neuitat cu amintiri plăcute, peisaje frumoase şi totodată ne-am îmbogăţit cunoştinţele cu multe lucruri neştiute de noi. 


Pentru noi această zi a însemnat nu numai o oră de limba română, de geografie, de literatură maghiară, de istorie, de cultură şi civilizaţie ci şi o zi de neuitat petrecută în ţara mamă, România.
Iulia Moldovan, profesoară

Comentarii