ORTODOXIA: Sărbătoarea a doi sfinţi, ocrotitori ai României

Pe 30 noiembrie este una din sărbătorile creştine cele mai importante – Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Andrei, apostolul care a creştinat pentru întâia oară locuitori de pe meleagurile româneşti. La români, această sărbătoare are o semnificaţie aparte, Sfântul Andrei fiind ocrotitorul României.
Tot în această zi îl sărbătorim şi pe Sfântul Andrei Şaguna, care începând de anul acesta va fi pomenit în fiecare an la 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Activitatea lui Andrei Şaguna reprezintă momentul cel mai important al mişcării de renaştere a Bisericii Ortodoxe. Graţie lui apar o serie de intelectuali şi o elită de confesiune ortodoxă, creând un echilibru necesar în lumea transilvăneană.
Toate măsurile pe care le-a iniţiat sau la care a aderat nu au făcut decât să grăbească apariţia conştiinţei naţionale şi a Unirii din 1918. Astfel, se uneşte spiritual sărbătoarea Bisericii române cu sărbătoarea României. Ziua de 30 noiembrie este trecută în calendarele bisericeşti ortodoxe cu litere roşii, ca o adevărată sărbătoare a creştinismului românesc. Ea premerge zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională sau a unităţii românilor de pretutindeni.
A.B.

Comentarii