Vizita noului ambasador român la românii din Bichiş şi Bihor

La doar câteva zile după acreditarea noului ambasador al României în Ungaria, Excelenţa Sa Victor Micula a ţinut să se întâlnească cu reprezentanţii comunităţii româneşti din această ţară. După întâlnirea cu românii din Seghedin acum două săptămâni, la sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 11–13 noiembrie, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Budapesta a vizitat mai multe instituţii româneşti din Micherechi şi Jula, dar a participat şi la Ziua Vulcan–Irinyi din Leta Mare şi la hramul bisericii ortodoxe române din Chitighaz.

Printre românii din Micherechi
„În prima etapă a mandatului meu ca ambasador voi căuta să mă întâlnesc cu toate comunităţile de români din Ungaria pentru a mă prezenta şi, în acelaşi timp, pentru a-i cunoaşte pe membrii marcanţi ai comunităţii româneşti de aici”, a declarat domnul ambasador Victor Micula în primul interviu acordat săptămânalului Foii româneşti înainte de a vizita comunităţile româneşti din Ungaria. În vizitele oficiale la Micherechi şi Jula, domnul ambasador a fost însoţit de consulul general al României la Jula, domnul Călin Cămărăşan, de secretarul I la Ambasada României la Budapesta, Lucian Casone şi de soţia sa, Cristina Micula. „Este o mare onoare că Micherechiul este printre primele localităţi pe care le vizitaţi la începutul mandatului Dumneavoastră”, l-a întâmpinat primăriţa Margareta Tat din Micherechi pe ambasadorul României. În cadrul convorbirii de la Casa Satului între domnul ambasador şi consilierii micherecheni, doamna primar a prezentat caracterul românesc al satului, proiectele transfrontaliere româno-române, proiectele de înfrăţire cu localităţi şi şcoli din România, cerându-i ajutorul ambasadorului în realizarea vechiului proiect de construire a unui nou centru cultural. Domnul Micula a salutat activităţile multilaterale ale satului, asigurând micherechenii că la anul va fi alături de ei la Festivalul Castraveţilor. Ambasadorul României a făcut şi o scurtă vizită la Casa de cultură, unde s-a întâlnit cu directorul instituţiei, Gheorghe Netea. La şcoala generală, delegaţia română a fost întâmpinată de directoarea Maria Pătca Petruşan şi directoarea adjunctă Ana Netea Benye. Oaspeţii au asistat la o oră de matematică, ţinută în limba română de profesoara Maria Boca Cozma, şi la o oră de limba română a profesorului Dumitru Boca. Orele de matematică şi de română de data aceasta au fost mai emoţionante, nu doar pentru că exerciţiile se rezolvau la noile table interactive, ci şi pentru că în spatele elevilor ascultau răspunsurile oaspeţi de onoare. La grădiniţă, delegaţia a fost aşteptată de copilaşi care, cu îndrumarea educatoarei Maria Gomboş Gurzău, au interpretat cântece şi poezii româneşti de toamnă. 
Domnul ambasador a vizitat şi bisericile din localitate, biserica ortodoxă şi adunarea „Oastea Domnului”, biserica baptistă, biserica penticostală nr. 1 şi biserica penticostală „Betel”. În casele de rugăciune ale românilor din localitate, Excelenţa Sa a fost primit de reprezentanţii acestor culte, unde s-a vorbit cu mândrie despre apartenenţa la neamul românesc. Domnul ambasador şi-a exprimat bucuria faţă de buna organizare a bisericilor şi de păstrarea identităţii românilor din această localitate.

Şcoala, presa şi biserica
Şirul vizitelor a continuat la Jula, delegaţia română deplasându-se la Şcoala generală şi Liceul „Nicolae Bălcescu”, unde a fost primită de directoarea Maria Gurzău Czeglédi, directoarele adjuncte Andreea Cefan Szántó şi Ana Radici Repisky. Directoarea Maria Gurzău a prezentat domnului ambasador situaţia instituţiei, accentuând recunoştinţa conducerii şcolii şi a părinţilor români faţă de ajutorul Statului Român, acordat absolvenţilor Liceului „Bălcescu”, care au obţinut burse în România. Conducătoarea instituţiei şi-a exprimat încrederea într-o colaborare rodnică şi pe viitor cu reprezentanţii diplomaţiei române în Ungaria. La sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, Victor Micula a stat la o masă rotundă cu membrii Prezidiului UCRU şi alţi lideri ai organizaţiilor româneşti. În cadrul convorbirii, intelectualii români au dezbătut cele mai arzătoare probleme ale comunităţii, probleme financiare cu care se confruntă organizaţiile civile şi instituţiile româneşti care pun în pericol existenţa acestora. Ascultând păsurile acestora, ambasadorul Victor Micula a subliniat că este gata să menţină un dialog deschis cu comunitatea.
La finalul întrevederilor de vineri, domnul ambasador Victor Micula şi ceilalţi reprezentanţi ai diplomaţiei române, au fost primiţi de PS Părinte Episcop Siluan la sediul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi au vizitat Catedrala „Sf. Nicolae” din Jula, care este în curs de renovare.

La primarul Julei
Sâmbătă, 14 noiembrie, domnul Victor Micula a avut o întrevedere cu primarul oraşului Jula, dr. Görgényi Ernő


Primarul Julei a accentuat că, la nivel local, conducerea oraşului are o foarte bună colaborare cu organizaţiile şi instituţiile românilor din Jula, iar oraşul se bucură în fiecare an de un număr mare de turişti români pentru care se străduiesc să asigure cât mai bune condiţii. La rândul său, domnul ambasador a mulţumit pentru grija pe care conducerea oraşului Jula o demonstrează faţă de Liceul „Bălcescu” şi faţă de celelalte instituţii româneşti importante din oraş. Apoi, delegaţia română s-a întâlnit cu conducerea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, la sediul din strada Eminescu. Despre cele discutate acolo probabil veţi putea citi detaliat în revista AŢRU, deoarece singurul ziarist prezent de la „Foaia românească”, după câteva minute, a fost rugat să se retragă.
R. Pătcaş – A. Butar

Comentarii