Ziua Culturii Române şi ziua lui Eminescu, la Seghedin

La iniţiativa Academiei Române, începând cu anul 2011, Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată în România pe 15 ianuarie, zi ce coincide cu ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. Această zi nu este doar o zi în care este comemorat marele poet naţional, ci este şi o zi de reflecţie asupra culturii române în general.
Cu această ocazie, şi comunitatea românilor din Seghedin a dorit să marcheze această zi, astfel câţiva reprezentanţi inimoşi ai Autoconducerii Româneşti din Seghedin, ai Catedrei de limba şi literatura română a Universităţii din oraşul de pe Tisa şi ai Consulatului General al României la Seghedin au organizat sâmbătă, 14 ianuarie, la sediul consulatului, o serată de excepţie de Ziua Culturii Naţionale, împreună cu iubitorii de poezie şi muzică folk. Evenimentul a fost onorat de toţi reprezentanţii corpului diplomatic al Românei în Ungaria, Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Călin Cămărăşan, consul general al Românei la Jula, şi consulii de la Seghedin, Dan Constantin şi Răzvan Ciolcă în calitate de gazdă, la eveniment fiind prezenţi şi români din Micherechi, Cenadul Unguresc şi Hódmezővásárhely.
Programul serii a fost deschis prin cuvintele de bun venit ale domnului consul Dan Constantin, după care prof. dr. Gheorghe Petruşan a ţinut o prelegere prin care a încercat să ne convingă că „Eminescu este concetăţeanul românilor din Ungaria”, evocând momente din activitatea publicistică excepţională a poetului nepereche, care se leagă de Budapesta, de colaborarea cu Iosif Vulcan şi revista „Familia”, etc.

Sală plină, atmosferă plăcută, oameni care au cântat odată cu artiştii – aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte recitalul de folk care a urmat apoi la serata eminesciană, invitaţii fiind cântăreţii de folk arădeni: Daniel Julean, Nelu Pitic, Andrei Pitic, Dan Miron, Titus Frenţiu. Pentru cei care şi-au lăsat la o parte treburile şi au participat la serată, clipele de muzică folk de sâmbătă seara au fost un adevărat festin. Atât pentru cei care îndrăgesc acest gen de muzică, în sală fiind prezenţi mulţi români care au crescut în România cu muzica folk, cât şi pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu acest gen muzical. Muzica folk a fost îmbinată cu versuri eminesciene, de data aceasta protagonişti fiind nu copiii de la şcoală sau actorii, ci l-au recitat pe Mihai Eminescu însăşi invitaţii acestei serate, care la propunerea doamnei profesoare Mihaela Bucin, organizatoarea şi moderatorul seratei, s-au angajat să recite: ambasadorul Victor Micula şi soţia sa, Cristina Micula, consulul general Călin Cămărăşan şi soţia sa, Mihaela Cămărăşan, profesori de la Catedra de română din Seghedin, jurnalişti, etc.
Programul a fost pe gustul spectatorilor, o mare parte din ei reamintindu-şi refrenele cântecelor şi versurile îndrăgite care le-au însoţit frumoase momente din viaţă şi au redescoperit „live” folk-ul adevărat, în stilul interpreţilor arădeni „Nelu, Daniel & prietenii”. Aceştia au exprimat, prin cântec, sentimente, trăiri, nostalgii prin versurile marilor poeţi români. Folkiştii arădeni au oferit publicului un spectacol extraordinar, fiind „răsplătiţi” cu aplauze îndelungate. Prima parte a seratei s-a încheiat cu o recepţie, urmată fiind de a doua parte a seratei care a continuat „cu muzică între prieteni”, deoarece mulţi participanţi au rămas şi au cântat împreună cu folkiştii până spre miezul nopţii.
A. Butar

Comentarii