ISUS SALVATORUL: Săptămână de rugăciune ecumenică la Biserica Baptistă din Chitighaz

La începutul fiecărui an, la Chitighaz are loc o săptămână de rugăciune ecumenică, la care participă creştinii de la confesiunile din localitate. În acest an, serviciile speciale s-au desfăşurat chiar în prima săptămână a anului 2012. Despre importanţa rugăciunii şi a întâlnirilor ecumenice am stat de vorbă cu pastorul Bisericii Baptiste, Csaba Borzási.
– De obicei, la Biserica Baptistă din Chitighaz are loc Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor. Aşa a fost şi anul acesta, dar nu între 15–22 ianuarie, cum era anunţat oficial de către Asociaţie, ci în prima săptămână a anului 2012, între 2–8 ianuarie. La serile de rugăciune s-au implicat din biserica reformată domnul preot Virág György, din biserica catolică, domnul preot Kalaman János, din biserica evanghelică, domnul preot Jakab Béla, din biserica penticostală, fraţii pastori Fábián Tamás şi Makovei János, din biserica baptistă, fratele dr. Gavril Rus şi subsemnatul, pastorul bisericii Csaba Borzási.
Ne-am întâlnit în fiecare seară în biserica noastră, începând de luni, de la ora 17.00. După rugăciunea şi cântarea de la început, au slujit corul şi fanfara bisericii noastre, între ele au fost recitate două sau trei poezii, după care a avut loc mesajul biblic al pastorului/preotului invitat pentru seara respectivă. Vineri seara am mers la biserica catolică, ţinând acolo seara de rugăciune, după care am fost invitaţi la parohie unde am servit ceai şi cozonac.
– Care a fost subiectul acestei săptămâni?
– Tema propusă pentru săptămâna de rugăciune pentru anul 2012 a fost: „Toţi vom fi transformaţi prin biruinţa Domnului nostru Isus Cristos”, pornind de la textul din 1 Corinteni 15:51–58. Pentru fiecare zi am dezbătut tema transformării: Transformaţi de Cristos, slujitorul; Transformaţi de aşteptarea răbdătoare a Domnului; Transformaţi de slujitorul suferind; Transformaţi de victoria Domnului asupra răului; Transformaţi de pacea lui Cristos înviat; Transformaţi de iubirea neclintită a lui Dumnezeu; Transformaţi de Bunul Păstor; Reuniţi în Împărăţia lui Cristos.
Subiectul de luni „Transformaţi de aşteptarea răbdătoare a Domnului” l-a prezentat dr. Gavril Rus pe baza versetului biblic Matei 3:15: „Aşa se cuvine să împlinim tot ce este drept.” Marţi, Virág György a vorbit despre cum „Cristos a suferit pentru noi.” (1 Petru 2:21). Subiectul a fost „Transformaţi de slujitorul suferind”. Miercuri, subiectul „Transformaţi de victoria Domnului asupra răului” a fost prezentat de Kalaman János pe baza versetului biblic „Învinge răul prin bine.” (Rom 12:21). Jakab Béla a vorbit joi despre tema „Transformaţi de pacea lui Cristos înviat” conform versetului „Isus a venit, a stat în mijlocul lor şi le-a zis: „Pacea să fie cu voi!”. (Ioan 20:19) Vineri, „Transformaţi de iubirea neclintită a lui Dumnezeu”, mi-a revenit mie, având la bază versetul biblic „Credinţa noastră este aceea care ne-a făcut să învingem lumea.” (1 Ioan 5:4). Sâmbăta, l-am ascultat pe Fábián Tamás despre tema „Transformaţi de Bunul Păstor şi versetul biblic „Paşte oile mele!” (Ioan 21:17), iar duminica Makovei János şi Virág György au predicat despre temele „Transformaţi de Cristos, slujitorul” („Fiul Omului a venit pentru a sluji”) şi „Reuniţi în împărăţia lui Cristos” („Pe cel care învinge îl voi pune să şadă alături de mine pe tronul meu.”) Alături de aceste teme şi pasaje au fost citite şi altele din Scriptură, la liberă alegere.
– De ce consideraţi important ca Biserica Baptistă din Chitighaz să participe la un eveniment ecumenic? Cum uneşte rugăciunea creştinii din localitate?
– Participarea la un eveniment ecumenic întotdeauna stârneşte întrebări în inimile multora. Noi considerăm a fi un lucru important participarea la o săptămână ecumenică de rugăciune alături de celelalte biserici din comuna noastră, în primul rând pentru că aceasta este un act simbolic prin care recunoaştem că Domnul lucrează şi în alte biserici, nu doar în bisericile noastre, şi astfel ajungem să ne cunoaştem cu pastorii şi enoriaşii devotaţi din comună. Ajungem mai aproape unul de celălalt ca şi oameni şi ne respectăm reciproc. Astfel arătăm lumii că bisericile şi diferitele confesiuni nu sunt duşmani, ci prieteni, parteneri în slujba Cuvântului. Această săptămână de rugăciune are scopul de a uni creştinii din diferite biserici şi confesiuni. Bisericile, însă, nu se unesc în sensul de a spăla hotarele, sau a amesteca crezurile şi practicile specifice fiecăruia. Asta ar însemna că ne-am pierde identitatea.
– Care este importanţa rugăciunii în viaţa unui creştin?
– Fără rugăciune un creştin este ca şi o maşină fără combustibil. Poate că arată frumos, dar nu ajunge departe. Dacă ajunge undeva, asta se face cu un efort, cineva trebuie să o împingă. Tot aşa şi un creştin care nu se roagă, nu ajunge departe, făcând toate din propriile puteri. Însă când creştinii se roagă, Dumnezeu lucrează. Lui Dumnezeu Îi place să asculte rugăciunile copiilor Lui. Dacă nu ne rugăm, nu are la ce să răspundă. Scriptura ne spune că „nu aveţi, pentru că nu cereţi…” Rugăciunea are o importanţă vitală, pentru creştin. Este pentru suflet ceea ce este aerul pentru plămâni. Noi am fost creaţi pentru Dumnezeu, nu pentru noi înşine. Scopul şi rostul nostru pe acest pământ este de a-L glorifica pe Dumnezeu. Dumnezeu este glorificat chiar şi prin cererile noastre, recunoscând astfel că depindem de El şi de ajutorul Lui. Omul care nu se roagă, care nu aduce laude la adresa lui Dumnezeu, nu-şi îndeplineşte rostul pe acest pământ. Dumnezeu este vrednic de laudă! Cât de bine este ca să-L căutăm pe Dumnezeu la început de an, să exprimăm tânjirea după El, să stăm în părtăşie cu El!
– Ce fel de evenimente plănuiţi în viitorul apropiat?
–  În ziua de 5 februarie, după masa de la ora 15.00 organizăm o după masă de evanghelizare în special pentru femei, când vom viziona filmul Magdalena: eliberat de ruşine. Acest fim prezintă în scurt învăţătura Bibliei, mai ales povestea lui Isus, în special modul Lui de a se relaţiona faţă de femei, povestită de Maria Magdalena, o femeie prostituată care s-a întâlnit cu Domnul Isus, a fost iertată şi restaurată, câştigând înapoi demnitatea de femeie. La acest eveniment invităm şi aşteptăm pe toate femeile. Nici bărbaţii nu vor fi alungaţi. În luna martie vom avea mai multe evenimente după cum urmează: la 3 martie, Zi de părtăşie pentru surori din toate bisericile din Comunitatea din Zona Crişurilor, între 10–11 martie, Conferinţă pentru pastori din Comunitatea din Zona Crişurilor de dincoace şi dincolo de graniţă. Duminica pastorii veniţi din România vor sluji în diferite biserici., Între 15–18 martie vom avea seri de evanghelizare. Aşteptăm şi fanfara Bisericii Baptiste din Curtici împreună cu pastorul bisericii înainte sau după sărbătorile de Paşti şi un grup de cântăreţi din Biserica Baptistă de la Újkígyós, într-o duminică după masă. Datele la aceste evenimente nu sunt toate fixate şi încă se mai pot schimba. Referitor la ele, o să vă informăm mai târziu.
R.P.

Comentarii