Şi la Arad se dansează dansurile din Micherechi

Am avut bucuria să fac cunoştinţă recent cu câţiva tineri de la Şcoala de dans popular din Arad şi inspectorul lor Viorel Nistor, care m-a invitat la repetiţia de dansuri populare pentru a-mi arăta cum dansează ei dansurile populare din satul meu natal, Micherechi.
După cum m-a informat domnul Nistor, la Şcoala de dans popular se dansează fragmente din dansurile micherechene încă din anul 1978. Viorel Nistor a fost pentru prima dată la Micherechi în anul1973, fiind invitat de Petru Szilágyi.
A fost bun colaborator cu Ioan Ruja (Mitica), Gheorghe Dulău, Gheorghe Netea şi Vasile Papp. Încă atunci a cunoscut dansurile tradiţionale ale comunei. După un scurt timp a început să înveţe de la Maria şi Gheorghe Nistor câte o figură din dansul ardelenescu, mânânţălu şi altele specifice comunei. După ce dansatorii din Micherechi au participat cu un foarte mare succes la concursul de talente „Cine ce ştie?”, coregraful arădean a rămas impresionat de modul cum au executat aceştia dansul micherechean şi a hotărât că o să îi înveţe şi pe învăţăceii lui.
Din 1978, multe generaţii de dansatori au învăţat şi învaţă şi azi aceste dansuri româneşti din Ungaria. Actualmente dansează în echipă 17 perechi, din care 7 perechi dansează la nivel avansat, iar ceilalţi sunt începători. Am fost profund impresionată să văd cum dansează arădenii dansurile micherecheneşti.
Elena Ruja

Comentarii