Editorial: Ca musca-n zăr

Exact aşa a picat aici vinerea trecută o delegaţie de politicieni români, care habar nu aveau unde au venit şi nici cine sunt cei pe care îi vor întâlni aici. Delegaţia PSD Diaspora, condusă de deputatul Cristian Rizea, a venit la Jula şi la Micherechi pentru a înfiinţa „filiala PSD Ungaria”. Comunicatul PSD remis de Agerpres anunţă că şedinţa de înfiinţare va avea loc la Micherechi, care este „singura localitate cu populaţie majoritar românească din Ungaria, iar Casa de Cultură Gheorghe Dulău este singura instituţie culturală în limba română din Ungaria” (sic!). Aici ne-am dat deja seama cât de pregătiţi vin (şi) aceşti politicieni români. Habar nu aveau unde vin, cu cine se vor întâlni, şi-au cunoscut doar propriul interes: vroiau o filială şi în Ungaria.

La începutul anilor 1990, au dat buzna peste românii din Ungaria nenumăraţi politicieni şi jurnalişti din România, cărora nu le venea să creadă… că şi în Ungaria trăiesc români. Ei măcar se mai puteau scuza că nu aveau acces la internet şi de aceea nu s-au putut informa corect. La 22 de ani de la schimbarea de regim însă greu se mai găsesc scuze pentru aşa comportament superficial şi, până la urmă, jignitor. După evenimentul de vineri de la Micherechi, presa din România titrează: „PSD, primul partid românesc cu filială în Ungaria”, „PSD Diaspora a lansat PSD Ungaria”. În relatările de după, aceleaşi informaţii eronate s-au ţinut lanţ: se amintesc nume de persoane şi instituţii (preşedinte AŢRU şi preşedinte UCRU) cu care delegaţia s-ar fi întâlnit, ceea ce însă nu este adevărat; s-ar fi pus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Români din Micherechi, dar localnicii care au căutat-o nu au găsit-o; „Casa de Cultură Gheorghe Dulău este singura instituţie culturală în limba română din Ungaria” – nu prea înţelegem cum s-a ajuns la această concluzie, din moment ce avem biserici, şcoli, presă în limba română; delegaţia a fost la „sediul ziarului Cronica din Gyula, ziar în limba română cu o vechime de 70 ani” – adică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial AŢRU ar fi avut deja ziar (???); dansatorii din Micherechi au prezentat „delegaţilor şi numeroşilor participanţi” un spectacol de cântece şi dansuri populare – un public de 30–35 de persoane greu poate fi catalogat ca „numeros”.
Dar culmea neseriozităţii şi a nesimţirii sunt următoarele fraze: „Lansarea filialei din Ungaria a Partidului Social Democrat este un eveniment istoric, PSD fiind primul partid din România care îşi deschide oficial o filială în această ţară. Inaugurarea filialei PSD Ungaria reconfirmă interesul Partidului Social Democrat pentru românii care trăiesc în afara ţării.” Suntem curioşi dacă le-a spus totuşi cineva domnilor de la PSD că românii băştinaşi din Ungaria, la care au venit acum în vizită, nu au cetăţenie română, deci la alegerile din toamnă din România ei nu vor putea vota. Nici pe cei de la PSD, dar nici pe cei de la alte partide.
În zilele dinaintea acestei vizite, locuitorii din Micherechi au fost chemaţi cu mic cu mare de către o maşină cu megafon la casa de cultură. Niciodată nu aţi ghici cum… În limba maghiară!!! PSD cheamă românii la o întâlnire în limba maghiară! Şi ce spunea megafonul e şi mai şi: cică ar veni la Micherechi Ion Iliescu, fostul preşedinte al României! Crezând urechilor, conducerea satului s-a speriat. Când i-au întrebat pe organizatori dacă într-adevăr vine Iliescu la Micherechi, aceştia i-au liniştit: nu, dar aşa vrem să facem să vină cât mai mulţi. S-a şi dus unul, un ungur din România, stabilit la Micherechi, care abia aştepta să-i spună în faţă unele lucruri domnului fost-preşedinte. Nu i-a ieşit.
Mitocăniile unor politicieni din ţara-mamă nu folosesc nicidecum relaţiilor româno-române sau imaginii României în comunităţile din jurul graniţelor. Prin astfel de gesturi, se poate dărâma şi puţinul pe care l-au construit alţii în ultimii 20 de ani.
Eva Şimon

Comentarii