Consultări bilaterale româno-ungare la nivel de secretari de stat

Secretarul de stat român Luminiţa Odobescu a avut vineri, 29 iunie, consultări bilaterale cu ministrul de stat din MAE ungar, Németh Zsolt. De asemenea, ministrul Németh a purtat convorbiri şi cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, în calitate de co-preşedinte al părţii române al Comitetului româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor.
În cadrul discuţiilor cu secretarul de stat Luminiţa Odobescu au fost abordate teme privind cooperarea bilaterală şi agenda europeană, iar discuţiile cu secretarul de stat Bogdan Aurescu au vizat, îndeosebi, drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi Ungaria, precum şi problematica de securitate şi regională.

Cei doi oficiali români au subliniat importanţa menţinerii dialogului dintre cele două state la nivel ridicat şi recurgerii la mecanismele şi canalele de cooperare existente, conform uzanţelor diplomatice, pentru clarificarea oricărui subiect care ar putea avea impact negativ asupra agendei bilaterale.
În ceea ce priveşte tematica bilaterală, secretarul de stat Luminiţa Odobescu a reiterat dorinţa părţii române de a continua dialogul politic şi sectorial şi de a contribui la punerea în practică a proiectelor aflate în curs de execuţie, cu accent pe cele de interconectare a sistemelor energetice şi de transport. Partea ungară a transmis întreaga disponibilitate a Budapestei de a aprofunda cooperarea sectorială cu România, fiind evocate, în context, rezultatele foarte bune înregistrate până în prezent.
Abordând subiectele aflate pe agenda europeană, demnitarul român a accentuat interesul celor două state pentru continuarea consultărilor şi susţinerea poziţiilor comune în plan european, având în vedere multitudinea de dosare asupra cărora România şi Ungaria împărtăşesc viziuni similare sau apropiate. În acest context, partea ungară a reiterat sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar partea română a subliniat că, în mod incontestabil, au fost luate toate măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei graniţei externe a UE şi că se aşteaptă o decizie pozitivă în luna septembrie 2012.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat interesul pentru continuarea şi accelerarea negocierilor privind semnarea, cât mai curând posibil, a Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, a cărui negociere a început anul trecut, în iunie 2011, ce ar putea avea efecte pozitive asupra minorităţilor din cele două ţări. Semnarea acestui nou Protocol este foarte importantă având în vedere modificările legislative ample din Ungaria, care au impact şi asupra persoanelor aparţinând minorităţii române din această ţară. Bogdan Aurescu a subliniat relevanţa unică a mecanismelor şi instrumentelor bilaterale de cooperare în materie.
De asemenea, Bogdan Aurescu a arătat că standardele aplicate de România în materie de minorităţi naţionale sunt apreciate la nivel european şi internaţional şi vor fi urmate în aceeaşi manieră, şi pe viitor, pentru a asigura protejarea şi afirmarea identităţii tuturor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România.
E.Ş.

Comentarii