13 iul. 2012

Gloria Deltei Dunării ajunge şi la Budapesta

Institutul Cultural Român din Budapesta a organizat în 3 iulie o conferinţă de presă pentru a prezenta proiectul eurodunărean „Danube Connection. Story and Glory/ Conexiuni dunărene. Legendă şi Glorie”. Doamna director Brînduşa Armanca a informat reprezentanţii presei că la acest proiect participă într-un interval de două săptămâni, trei capitale cu ieşire la Dunăre: Viena, Bratislava şi Budapesta, iar în luna septembrie se va alătura proiectului şi oraşul Tulcea, din Delta Dunării.
La conferinţa de presă au fost invitaţi: Adrian Gray, director manager din partea Hotelului Le Meridien, Wichman Tamás, multiplu campion mondial la caiac-canoe, Edvin Csaba, secretarul Federaţiei maghiare de caiac-canoe. Brînduşa Armanca a precizat că iniţiatorul proiectului este Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic şi mondial la caiac-canoe, în anii 70–80.

Activităţile din cadrul proiectului sunt organizate pe trei niveluri: cultural, sportiv şi ocrotirea mediului. La Budapesta, proiectul se va desfăşura în plan sportiv prin concursul de canotcă, pe Dunăre, iar la secţiunea culturală, printr-o proiecţie video de mari dimensiuni, în aer liber dedicată miturilor dunărene. Proiecţia video va avea loc vineri 13 iulie, de la ora 21.30, pe faţada Hotelului Le Meridien din Budapesta şi a fost realizată de Daniel Dorobanţu, artist vizual şi muzician, fiind cunoscut prin lucrările sale incluse în colecţia festivalului de artă electronică, Ars Electronica Linz.
Proiecţia care va avea loc la Budapesta tematizează elemente comune din mitologia ţărilor dunărene. Teme mitologice, precum legenda naşterii Dunării, legende răspândite în spaţiul dunărean, mituri ale creaţiei şi jertfei, precum Meşterul Manole şi Kőműves Kelemen, mituri legate de construcţia de poduri – vin să susţină conştiinţa apartenenţei la un spaţiu cultural comun.
La secţiunea sport va avea loc un concurs de canotcă, sâmbătă, 14 iulie, cu începere de la ora 10, în Golful Lágymányosi, cu aportul Federaţiei Maghiare de Caiac-Canoe. Wichman Tamás a precizat despre canotcă că este o ambarcaţiune originală, o îmbinare dintre canoe cu vechea lotcă, cu un design unicat, făcută din lemn, pe baza tehnologiei vechilor meşteşugari din Delta Dunării. A fost inaugurată de Ivan Patzaichin anul trecut la festivalul Rowmania. În competiţia de la Budapesta se vor alinia bărci de 10+1, înscrise la trei categorii: sportivi de performanţă legitimaţi la cluburi sportive, jurnalişti şi amatori. Federaţia Maghiară de Caiac-Canoe a primit cu mult interes iniţiativa lui Ivan Patzaichin. Wichman Tamás a mărturisit că îl leagă multe amintiri de caiachistul român, care a fost de neînvins.
Gabriela Enea Elekes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...