„Mi-am găsit aici o nouă familie…”

Săptămâna trecută, miercuri, 4 iulie, la Consulatul General al României de la Seghedin, unde a fost expusă şi o expoziţie de fotografie cu imagini de la evenimentele consulatului din ultimii 10–15 ani, a avut loc şi ultimul act al unei întâlniri de suflet. Toţi invitaţii prezenţi la sediul Consulatului General au venit în primul rând pentru întâlnirea cu un membru de marcă al diplomaţiei româneşti, unul dintre cei mai apropiaţi de comunitatea românilor din Ungaria din ultimii ani: este vorba de consulul Răzvan Paul Ciolcă de la Consulatul General al Românei la Seghedin.
În viitorul apropiat îşi va încheia mandatul la Budapesta şi domnul Lucian Casone, secretar I la Ambasada Românei de la Budapesta, astfel prezent la întâlnirea de la Seghedin, românii din judeţele Bichiş, Bihor şi Ciongrad au profitat de ocazie şi şi-au luat rămas bun şi de la dânsul.
„Le mulţumesc domnilor Răzvan Paul Ciolcă şi Lucian Casone pentru reala colaborare şi adevărata susţinere pe care am primit-o de la sosirea dumnealor în Ungaria”, a spus dr. Gheorghe Petruşan în alocuţiunea sa de rămas-bun, adăugând: „Ne-aţi ajutat de multe ori, şi atunci când nu a fost cine să ne reprezinte interesele în anumite dialoguri dintre cele două ţări. Sigur că v-aţi făcut deja o imagine foarte obiectivă despre noi. De aceea, vă rog, ca şi după ce veţi ajunge la Bucureşti, în măsura posibilităţilor, să continuaţi să ne susţineţi problemele, deoarece comunitatea românească din Ungaria se confruntă şi se va confrunta cu mari probleme. Pentru tot ce aţi făcut pentru noi vă suntem recunoscători. Pentru noi sunteţi foarte importanţi. Speranţa ne-o punem în susţinerea Guvernului României”, a mărturisit domnul Petruşan.
„Este unul dintre cele mai grele momente din viaţa unui om”, a spus consulul Răzvan Paul Ciolcă vizibil emoţionat. „Când am venit în Ungaria în urmă cu patru ani îmi era destul de greu. Am lăsat acasă o soţie în plin proces de adopţie, părinţii, şi m-am gândit oare ce o să fac eu aici? Mi-a fost tare greu când am plecat de acasă şi am venit încoace. Atunci am lăsat trei oameni acasă. Acum vedeţi câţi oameni sunt aici? Mi-am găsit aici o nouă familie, alături de cea de-acasă, şi dacă atunci mi-a fost greu acum mi-e şi mai greu. În manualul nostru de diplomaţi se spune că diplomatul bun este un om care nu se ataşează, care nu trebuie să se ataşeze, trebuie să fie undeva sus, să gândească raţional, foarte lucid. Eu cred că în manualul acesta s-au înşelat… Nu poţi să înţelegi lucrurile şi oamenii, nu poţi să înţelegi unde trăieşti, dacă nu te ataşezi… Vin dintr-o categorie de diplomaţi care în viaţa lor visează la New York, la Paris, la Berlin, care visează că lucrurile importante sunt la Bruxelles sau la Londra. Într-o vreme şi eu aşa am crezut. Dar după ce plec de aici, vreau să vă spun că lucrurile nu sunt lucruri mari sau mici, sau probleme mari sau mici, ci lucrurile sunt aşa cum le vezi, aşa cum le simţi. Pentru mine, problemele comunităţii româneşti din Ungaria au fost ca şi problemele familiei mele, le-am trăit, m-au afectat, m-au bucurat. Şi mai este ceva. Eu mă consider un privilegiat. Nu am fost în Capitală, însă eu am descoperit aici o Ungarie aşa cum greu o descoperi, o Ungarie de câmpie, o Ungarie a unor apusuri minunate de soare, o Ungarie a satelor româneşti, am descoperit Micherechiul, m-am ataşat de Micherechi, am descoperit Jula, Cenadul Unguresc… Vă mulţumesc tuturor că m-aţi primit…”, a spus consulul Răzvan Ciolcă.
Festivitatea de sâmbătă seara de la Consulatul General al României la Seghedin s-a încheiat cu o recepţie, după care au urmat clipele de rămas bun de la cei doi diplomaţi români.
A.B.

Comentarii