Sărbătoarea copiilor la Budapesta

Considerând că o comunitate care doreşte să aibă viitor trebuie să se îngrijească şi de noile ei vlăstare, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta împreună cu Centrul Cultural Pastoral–Misionar „Sfântul Vasile cel Mare” şi cu sprijinul Autoguvernării Româneşti din sectorul XI Budapesta, au organizat sâmbătă, 23 iunie, o sărbătoare dedicată copiilor. Pentru că vremea a ţinut cu organizatorii, sărbătoarea a avut loc în curtea înverzită şi frumos amenajată cu jucării şi surprize pentru copii, din incinta Centrului Cultural Pastoral–Misionar. În ajutorul organizatorilor şi spre marea bucurie a copiilor, a fost invitată şi în acest an Lucia Trancotă Ősz, artist plastic şi grafician, originară din Timişoara şi stabilită în Budapesta.
Copiii au pictat, au colorat şi au învăţat să confecţioneze măşti frumos colorate. Şi bineînţeles, s-au jucat. Cea mai mare bucurie a celor mari a fost să-i audă vorbind româneşte. La sfârşitul zilei, copiii au luat prima lecţie de dans popular românesc. Instructorii Emilia Abe şi Lakatos András au selectat pentru copii o horă moldovenească.
Atât organizatorii cât şi instructorii şi părinţii speră că entuziasmul copiilor de la prima oră de dans va rămâne şi vor putea înfiinţa la Budapesta un grup de dansuri populare româneşti.
Copiii s-au despărţit cu greu, luând cu ei lucrările create şi amintirea unei zile de neuitat. Cei mari nu au plecat până nu au pus la cale proiectul unei noi întâlniri, cu îndeletniciri care să capteze copiii pe tărâmul tradiţiilor şi limbii române.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii