Ştiri pe scurt...

Seghedin
Filiala Seghedin a ICR Budapesta (6720 Szeged, Piaţa Dugonics nr. 2) a găzduit pe 24 iulie ediţia din 2012 a expoziţiei StArt Plein Air, care este rodul activităţii tinerilor artişti plastici din Tabăra de creaţie internaţională stArt Plein Air 2012 din Csongrád. Pe lângă lucrările tinerilor din Ungaria, Turcia, Serbia a fost expuse şi creaţiile a trei tineri artişti din România. Plein air înseamnă pictură şi creaţie în aer liber, eternizarea momentelor din natură. Expoziţia este deschisă publicului până pe 27 august.

Budapesta
Miercuri, 1 august, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Budapesta încheie seria Cinemateca Film Klub cu „Darclee”, un film românesc de arhivă, ultimul din ciclul dedicat marilor personalităţi ale artei româneşti. Filmul a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Internaţional al Filmului de la Cannes, în 1961 şi relatează o poveste de dragoste reală între Haricleea Darclee (Silvia Popovici) şi Iorgu (Victor Rebenciuc) pe fondul vieţii dure a acesteia, care încerca să devină o importantă artistă lirică a epocii. Proaspăt ieşită din pension, singurul dar ce şi-l dorea era să ia lecţii de canto; reuşeşte să apară pe câteva scene, este adulată de bărbaţi, în faţa cărora îşi ascunde timiditatea prin râs.

Aletea
În cadrul întâlnirii mondiale a aletenilor, care va avea loc în perioada 3–5 august, Centrul Cultural „Reibel Mihály” din Aletea organizează pe 4 august, cu începere de la ora 8.00, un concurs de gătit în piaţa din centrul oraşului. La acest program va participa şi Autoguvernarea Românească locală. Cu o zi mai târziu, pe 5 august, duminică, de la ora 15.00, va avea loc la Centrul Cultural orăşenesc un program folcloric cu participarea echipei de dansuri „Bujorii” din Grăniceri (România), a echipei de păstrare a tradiţiilor „Aletea” şi a altor echipe folclorice.

Medgyesegyháza
Ediţia a XVIII-a a Festivalului Lubeniţei de la Medgyesegyháza va avea loc în perioada 3–5 august. În programul celor trei zile vor figura concursuri distractive şi sportive pentru diferite generaţii, concerte de muzică uşoară, etc. În ziua de duminică, 5 august, după amiază de la ora 14.00, va fi organizat programul cultural al naţionalităţilor. La invitaţia Autoguvernării Româneşti din oraş, pe scena mare a Festivalului Lubeniţei, ansamblul din Şiria va prezenta dansuri populare româneşti.

Comentarii