Cum au votat românii în Ungaria?

Potrivit datelor oficiale, participarea la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a preşedintelui României a fost de 46,23%. Pragul de cvorum nu a fost atins, iar referendumul urmează să fie invalidat de Curtea Constituţională. 87,52% dintre alegători au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, a anunţat Biroul Electoral Central, după centralizarea datelor din 99,97% din secţiile de votare.
Conform acestor date, pragul electoral de 50% nu a fost depăşit şi, cel mai probabil, Curtea Constituţională va declara referendumul invalid. Potrivit legii, referendumul de demitere a preşedintelui este valid dacă prezenţa la urne depăşeşte 50% + 1 din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Rezultatele finale vor fi anunţate miercuri, după încheierea ediţiei noastre, dar reprezentanţii BEC susţin că nu se mai poate întâmpla nimic semnificativ, scrie adevărul.ro. Potrivit sursei citate, cea mai mică prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţul Harghita (11,56%), iar cea mai mare în judeţul Olt (74,71%). Ca zone geografice, Ardealul s-a remarcat printr-un absenteism pronunţat, în timp ce Oltenia şi Muntenia au avut o prezenţă mai ridicată. Surpriza a fost Moldova, unde s-au înregistrat procente relativ mici, ţinând cont că este vorba de o zonă cunoscută ca un fief al USL. Dintre cei care au ieşit la vot, după cum am amintit şi mai sus, 87,52% s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României şi numai 11,15% au votat ca să rămână.
Biroul Electoral al Circumscripţiei 43 Străinătate (BES) anunţă că 73.016 români au votat în cele 306 de secţii înfiinţate în străinătate, 57.397 (78,6%) dintre aceştia votând pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar 15.066 (2,06%) împotriva demiterii.
La secţiile de votare din Ungaria au fost înregistraţi 645 de cetăţeni prezenţi la vot: 406 voturi, la Ambasada României de la Budapesta; 107 voturi la Institutul Cultural Român; 53 voturi la Consulatul General al României – Seghedin şi 79 voturi la Consulatul General al României – Jula. Conform informaţiilor primite de la misiunile diplomatice ale României şi în Ungaria alegători au votat ca la secţiile de votare din România, aproximativ 80% din voturi fiind date pentru demiterea lui Traian Băsescu.
A. Butar

Comentarii