Ştiri pe scurt…

Apateu
În biserica ortodoxă română din Apateu au început lucrările de restaurare a picturii în zonele unde aceasta a fost afectată de scoaterea igrasiei din pereţi, în special în zona de sub turnul bisericii. Fondurile necesare lucrărilor pentru izolarea igrasiei au fost primite de la guvernul ungar, iar cheltuielile pentru refacerea picturii sunt asigurate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Bucureşti şi de Parohia din Apateu. Preotul paroh, protopopul Origen Sabău ne-a informat că la începutul lunii august pictura va fi refăcută de aceiaşi pictori care au efectuat-o cu ani în urmă la pictarea bisericii.

Săcal
La biserica românească din Săcal lucrările de restaurare şi revopsire a ferestrelor, uşilor şi burlanelor, precum şi crearea unor căi de acces sunt în curs de desfăşurare. Lucrările se realizează cu un sprijin de la DRP Bucureşti.

Apateu
Postul Sântămăriei Mari se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care înainte de Adormire a petrecut în rugăciune şi ajunare. Şi la biserica ortodoxă din Apateu credincioşii pot participat la slujbele de seară unde se citeşte Paraclisul Maicii Domnului. Acesta are loc în Postul Sfintei Mării în zilele de miercuri, vineri şi duminică de la ora 18.00. Paraclisul Maicii Domnului este o slujbă a Bisericii Ortodoxe cu rugăciuni şi cântări, prin care este invocată în ajutor Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Seghedin
Marţi, 28 august, de la ora 17.00, Filiala Seghedin a ICR Budapesta difuzează la Cinema Grand Café din Seghedin în cadrul Film românesc la ora 5, filmul „Darclee”, un film românesc de arhivă, ultimul din ciclul dedicat marilor personalităţi ale artei româneşti.

Micherechi
După ce nu demult au dansat pe scena Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, dansatorii Ansamblului de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi au dansat duminica trecută la Zilele comunei de la Mădăras. Pe 11 august vor prezenta dansurile românilor din Micherechi la sărbătoarea sătească de la Ghian (Kötegyán), iar între 16–20 august vor participa la festivalul de folclor de la Cluj-Napoca.

Comentarii