O veche biserică ortodoxă, care din nou străluceşte

Sâmbătă, 29 octombrie, la Hódmezővásárhely a fost resfinţită Biserica Ortodoxă Sârbească, una dintre cele mai vechi monumente istorice ale oraşului. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Luchian Pantelic, Episcopul ortodocşilor sârbi din Ungaria şi un sobor de preoţi în frunte cu preotul Svetomir Milicici, administratorul bisericii din Hódmezővásárhely şi parohul bisericii sârbeşti din Deszk. Cu sprijinul unui proiect european, câştigat de Primăria oraşului Hódmezővásárhely, biserica a fost renovată aproape în totalitate. La sărbătoarea bisericii sârbe au luat parte, alături de sârbi şi de oficialităţile din oraş, reprezentanţii Ambasadei Greciei în Ungaria şi ai Consulatului General al României la Seghedin, dar şi membri ai comunităţilor româneşti din oraşele Hódmezővásárhely şi Seghedin. Preşedinta Autoguvernării Româneşti din Hódmezővásárhely, doamna Ana Benye Poinar, a fost rugată de organizatori ca la înconjurarea bisericii să fie cea care duce icoana cu hramul lăcaşului de cult.


Biserica Ortodoxă Sârbească „Naşterea Maicii Domnului”, având sărbătoarea hramului pe 21 septembrie, după calendarul Iulian, a fost construită în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea de grecii şi macedoromânii care trăiau în oraş. Ea a fost sfinţită în anul 1792, exact în urmă cu 220 de ani. Cu fonduri dintr-un proiect european în luna septembrie a acestui an au fost finalizate lucrările de restaurare.


Considerată o bijuterie a cartierului Tornyai János, biserica a stat în paragină timp de decenii. Lucrările de renovare au durat mai bine de un an, iar acum biserica ortodoxă şi-a deschis porţile în faţa tuturor credincioşilor.
Evenimentul de sâmbătă a fost onorat de secretarul de stat Lázár János, fost primar al urbei, care a spus în alocuţiunea sa, că este o bucurie pentru fiecare cetăţean din Hódmezővásárhely, că poate restitui ceva din toată dragostea, respectul şi munca pe care în urmă cu 300 de ani au adus-o prietenii greci pe aceste meleaguri. De mica comunitatea grecească s-au apropiat cea sârbă şi română, care au ales de asemenea să se stabilească în oraş. „Ei au făcut mult pentru dezvoltarea economică şi spirituală a localităţii, şi lor le putem mulţumi şi pentru majoritatea clădirilor ridicate în centrul oraşului”, a spus secretarul de stat Lázár János.
La rândul său, ministrul resurselor umane, Balog Zoltán a spus: „Suntem în acelaşi timp martorii a ceea ce e etern şi a ceea ce se schimbă. Liturghia ortodoxă e eternă, însă situaţiile se schimbă. Se schimbă oraşul, se schimbă politica. Din punctul de vedere al comunităţilor ortodoxe, politica s-a schimbat în direcţie bună, bisericile şi-au primit locul meritat, căci Biserica ortodoxă greacă, sârbă, bulgară, rusă şi română au fost recunoscute oficial între Bisericile istorice din Ungaria.
De la părintele administrator, Svetomir Milicici am aflat că s-a renovat complet interiorul bisericii (pereţii, izolaţia, s-au pus podele noi, a fost restaurat mobilierul/scaunele), iconostasul, cât şi exteriorul (a fost schimbat cuprul de pe turnul bisericii, s-a zugrăvit biserica în întregime).
– Este în curs de renovare şi capela ortodoxă sârbă din cimitirul din Vásárhely, construită în anul 1870, care este închinată Sf. Împăraţi Constantin şi Elena. Meritul major în obţinerea proiectului EU este al domnului dr. Lázár János, fostul primar al oraşului, căruia îi suntem recunoscători şi suntem onoraţi că s-au gândit la comunitatea noastră sârbă din oraş. Şi nu numai la comunitatea sârbă, pentru că în această biserică nu se roagă numai sârbii, ci şi românii şi studenţii care studiază în acest oraş, fie ei greci, ruşi sau maghiari ortodocşi. Astăzi am asistat la o slujbă arhierească foarte emoţionantă şi la resfinţirea bisericii. La această biserică nu s-a mai lucrat de zeci de ani. Dar iată că astăzi avem o biserică frumos restaurată, avem şi icoane de mare valoare din secolul al XVIII-lea, care s-au restaurat şi au fost puse înapoi în biserică şi în Sfântul Altar. După Sf. Liturghie, domnului Lázár János i-a fost conferită cea mai mare distincţie a bisericii sârbe de la Sf. Sinod din Belgrad „Ordinul Sfântului Milutin”, care a fost cel mai mare ctitor al bisericii noastre ortodoxe sârbe din secolul al XIV-lea.
– Deşi nu mare, dar există şi o comunitate românească în oraşul Hódmezővásárhely, membri căreia frecventează slujbele pe care le ţineţi dumneavoastră de un timp aici, la biserica sârbească. Am înţeles că, atunci când îi vedeţi în biserică, spuneţi câte o ectenie şi în limba română...
– Eu sunt preot aici doar de trei ani, iar în ultimul an s-au executat lucrări în biserică, aşa că nu am slujit aici de mai bine de un an de zile. Bineînţeles că mă bucur foarte mult că în acest oraş există comunitate română şi Autoguvernare Românească. Noi, sârbii, nu avem aici autoguvernare sârbească, dar mulţumim lui Dumnezeu că există o autoguvernare română şi când slujesc o dată pe lună întotdeauna vine cineva din comunitatea românească la noi şi sigur atunci slujesc şi în limba română. Eu sunt venit din România, ştiu bine limba română. Şi pe această cale aş dori să le mulţumesc că vin la biserică şi să le mulţumesc pentru ajutorul pe care mi l-au acordat, mai ales acum, la sărbătoarea de resfinţire a bisericii. Autoguvernarea Românească ne-a ajutat să cumpărăm ce a fost nevoie la biserică, s-au luat şi covoare noi, dar ne-au ajutat şi la curăţenie. Le mulţumesc şi pe această cale şi le doresc toate cele bune de la Bunul Dumnezeu. Eu sunt de părere că fiecare trebuie să fie om şi să respecte pe aproapele său, aşa că toţi credincioşii sunt primiţi în această biserică, indiferent de ce naţionalitate sunt. Parohia are 14 familii cu 27 suflete. Slujba religioasă este în fiecare a patra duminică din lună.
La slujbă au fost prezenţi şi românii din oraş, în frunte cu reprezentanţii Autoguvernării Româneşti. Doamna preşedintă Ana Benye Poinar după festivitate ne-a mărturisit:
– Ne bucurăm foarte mult că s-a terminat restaurarea şi astăzi a avut loc sărbătoarea sfinţirii bisericii. Acest lăcaş de cult este de 220 de ani şi atunci a fost sfinţită prima dată. Atunci s-a construit din banii grecilor, sârbilor, românilor, etc., localnicilor de religie ortodoxă din această urbe, în anul 1808 au construit turnul şi au pus clopotul, iar acum ne bucurăm foarte mult că s-a reuşit să se restaureze. Biserica este foarte, foarte frumoasă, este de mare valoare, chiar dacă este mai mică, dar nici comunitatea ortodocşilor din Vásárhely nu mai este mare.
– Este mică, dar foarte primitoare…
– Da, este foarte primitoare. Suntem în această biserică credincioşi de mai multe naţii: greci, sârbi, români, ruşi, dar vin aici şi maghiari de religie ortodoxă.
– Domnul primar Lázár János a amintit în alocuţiunea sa despre o capsulă a timpului, care a fost găsită în anul 2011 în turnul bisericii. Ce documente s-au găsit în această capsulă?
– Au fost găsite documente din anii 1848, din 1889 şi 1929, care au fost însemnate în limba maghiară şi sârbească. Conducătorii bisericii din acele vremuri au scris pentru urmaşii lor, cine au construit biserica, cine au fost conducătorii, cine au fost preoţii care au slujit la această biserică. A fost şi o şcoală greacă lângă biserică. Acest lăcaş de cult din Hódmezővásárhely este din anul 1947 în administrarea Episcopiei Ortodoxe Sârbe. Pentru noi, românii, care trăim în acest oraş este o bucurie că părintele sârb, care slujeşte aici, este venit din România şi PS Episcop Luchian este tot din România, de la Timişoara. Avem cu ei o colaborare foarte bună şi putem vorbi în limba română, noi, românii ortodocşi fiind astfel mai avantajaţi, pentru că mulţi credincioşi ruşi sau de alte naţionalităţi nu mai ştiu vorbi decât în limba maghiară.
După slujba arhierească a urmat concertul „De la Bizanţ la Buda” al artistei Sebestyén Márta, distinsă cu premiul Kossuth şi Liszt Ferenc, însoţită de corul bărbătesc Sf. Efrem, recunoscut pe plan mondial. De asemenea a fost lansat şi volumul „Scurta istorie a bisericii şi a comunităţii ortodoxe din Hódmezővásárhely”.
I. Kaupert

Comentarii