Poveşti şi poezii româneşti la Otlaca-Pustă

Sâmbătă, 6 octombrie, la Căminul Cultural din Otlaca-Pustă s-a desfăşurat ediţia a treia a concursului de poveşti ce poartă numele lui Mihai Purdi şi de poezie cu numele Anei Crişan. Concursul a fost organizat de către Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă cu sprijinul financiar al Autoguvernării Româneşti locale şi al Autoguvernării Româneşti a Judeţului Bichiş.

A treia ediţie a concursului de poveşti „Mihai Purdi” a fost mai deosebită faţă de ediţiile din anii trecuţi, deoarece copiii au avut posibilitatea să prezinte, pe lângă poveştile lui Mihai Purdi, şi poeziile profesoarei pensionare Ana Crişan, care şi-a petrecut copilăria în acest sătuleţ bichişean. Pe lângă micii povestitori şi dascălii pregătitori au onorat cu prezenţa consulul gerant al României la Jula, domnul Dragoş Ţigău, dar au fost prezente la eveniment şi fiicele povestitorului Mihai Purdi, Lucreţia, Ana şi Florica.
Concursul a fost deschis de către organizatoarea Eva Bocsor Karancsi, preşedinta Asociaţiei Culturale Române „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă, care i-a încurajat pe copii cu o mică poveste, pe care a auzit-o de la bunicul său, Mihai Purdi: „A fost odată ca-n poveşti un sătuleţ, Otlaca-Pustă. Aici trăiesc oameni voioşi şi prietenoşi. Aici a trăit şi bace Mihai Purdi, un om bun, plin de veselie şi bucurie. Când lucra la câmp, oamenii îi ziceau: Bace Mihai, povesteşte-ne ceva, atunci trece mai repede timpul…”, a evocat amintiri din trecut nepoata povestitorului, care i-a invitat pe elevii de la şcolile din Jula, Micherechi, Bătania şi Medgyesegyháza să-şi prezinte poveştile învăţate. Concursul a luat startul cu povestea „Calul cel belit”, spusă de o fetiţă de doar 4 ani, Ema Pătcaş, de la grădiniţa din Jula, care a dat dovadă de mare curaj.
Juriul a fost compus din profesoarele pensionare Ana Dulău Cozma, Ana Secan Navratil şi Iulia Pantea, foste eleve ale Liceului „Bălcescu” din Jula, colege de clasă cu organizatoarea Eva Bocsor Karancsi. „Eu sunt originară din Jaca şi trăiesc în Szentendre, unde nu am posibilitate să aud vorbă românească. În anul 1968 am terminat Liceul „Bălcescu” din Jula, iar după cinci ani de studii superioare, în anul 1973, am terminat Institutul Pedagogic din Seghedin, secţia română, istorie şi, la fără frecvenţă, geografia. Am venit cu mare bucurie la concursul din Otlaca-Pustă pentru că organizatoarea Eva Bocsor Karancsi şi celelalte membre ale juriului mi-au fost colege de clasă. Îmi place să fiu prezentă la orice program românesc, pentru că rădăcinile mele sunt aici”, ne-a mărturisit Iulia Pantea, profesoară pensionară.
În timp ce juriul a decis cine să fie câştigătorii ediţiei a treia a concursului de poveşti, participanţii au ascultat-o pe Livia Daniel şi pe fiica sa, Liliana Daniel din Chitighaz cântând la chitară cântece româneşti. La sfârşitul programului cultural, preşedinta juriului, Iulia Olteanu, directoarea şcolii generale „Lucian Magdu” din Bătania, a anunţat rezultatele:

Categoria poezie, clasele 1–4:
Locul I: Ana Santău şi Hanna Szöllősi (Jula)
Locul II: Zoltán Kaszai (Bătania)

Categoria poezie, clasele 5–8:
Locul I: Hajnal Putin (Bătania)
Locul II: Daniel Pelyva (Bătania)
Locul III: Gheorghe Mişur (Bătania)

Categoria poveşti, clasele 1–4:
Locul I: Ruben Martin (Micherechi)
Locul II: Nataşa Dimoiu (Bătania)
Locul III: Petru Iova şi Dora Nagy (Micherechi)

Categoria poveşti, clasele 5–8:
Locul I: Andreea Olteanu (Chitighaz)
Locul II: Lavinia Bogdan (Micherechi)
Locul III: Estera Ardelean (Jula)

Premii speciale au fost înmânate elevilor Nora Laurinyecz (Bătania) şi David Croitor (Micherechi). Au mai primit premii şapte elevi care şi-au ales o poveste de Mihai Purdi şi o poezie de Ana Crişan. „Nu am vrut să-i eliminăm din concurs pe acei elevi, care au prezentat o poveste de la alţi povestitori, ci ne-am gândit să-i avantajăm pe aceea care s-au pregătit conform anunţului. Dar fiindcă nu este vina lor, am decis să le dăm aceeaşi posibilitate. Chiar printre ei s-a aflat care a luat locul întâi”, ne-a mărturisit preşedinta juriului, Iulia Olteanu.
A fost premiată şi cea mai îndrăzneaţă fetiţă Ema Pătcaş, care a deschis concursul de poveşti şi a fost rugată să meargă la masa de cadouri să-şi aleagă premiul dorit.
Ana Cioca

Comentarii