Comuniune frăţească inter-ortodoxă în biserica lui Şaguna de la Mişcolţ

Relatare video aici
Duminică, 17 noiembrie, cu puţin timp înainte de ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei (la 30 noiembrie), în biserica ortodoxă maghiară din Mişcolţ a avut loc o slujire arhierească inter-ortodoxă, la care au coliturghisit clerici ortodocşi români, maghiari şi ucrainieni.
Slujirea comună s-a desfăşurat cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Marc de Jegorevsk, Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria şi la invitaţia părintelui Kirill Tatárka, secretarul eparhial al acestei episcopii şi parohul bisericii din Mişcolţ.
Din soborul slujitor, sub protia Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, alături de preotul paroh şi diaconul bisericii, au mai făcut parte părintele protosinghel David Pop şi părintele protopop Marius Maghiaru, de la Budapesta, părintele ieromonah Benedict Hromei, de la Mânăstirea Peri, din Ucraina şi cei doi diaconi de la Catedrala Episcopală din Jula.
În duh de comuniune frăţească inter-ortodoxă, la acest eveniment care are loc, în acest fel, pentru a doua oară la biserica din Mişcolţ, au participat credincioşii ortodocşi maghiari ai parohiei, împreună cu pelerini ortodocşi români din Budapesta şi cu credincioşi ucrainieni, care s-au reunit cu toţii în jurul personalităţii Marelui Mitropolit transilvan, trecut şi în rândul Sfinţilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Răspunsurile liturgice la strană au fost date alternativ, în limbile română şi maghiară, de corul parohiei şi de cântăreţi de la Capela Românească din Budapesta, iar slujirea, şi în special anumite momente ale ei (precum sunt Apostolul, Evanghelia, Crezul şi Tatăl nostru) au avut loc în mai multe limbi.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, înconjurat de soborul slujitor, dar şi de copii îmbrăcaţi în veşminte liturgice, a făcut sfinţirea unei icoane cu „Sfânta Treime”, care reprezintă şi hramul acestui sfânt locaş.
În cuvântul de învăţătură, pornind de la Evanghelia zilei, PS Părinte Siluan a evocat exemplele date de ctitorii acestui impunător şi foarte frumos locaş de cult având un iconostas de excepţie, de Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna, care s-a născut la Mişcolţ şi a fost botezat în această biserică, iar prin slujirea sa jertfelnică şi activitatea sa a făcut atât de multe pentru Biserica Ortodoxă Română din Transilvania, cât şi pentru Neamul Românesc, pentru afirmarea căruia s-a luptat în mod deosebit. 
Ierarhul a subliniat şi aniversarea celor 20 de ani de la primirea darului preoţiei de către doi dintre slujitorii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria: Părintele Marius Maghiaru, Protopop şi Paroh de Budapesta şi Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin şi Paroh la Cenadul Unguresc, cărora le-a acordat Diplome Aniversare, în semn de preţuire pentru activitatea desfăşurată şi cu îndemnul de a înmulţi şi pe mai departe talanţii primiţi, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea credincioşilor încredinţaţi spre păstorire acum două decenii. 
La finalul slujbei, în semn de preţuire şi de amintire a slujirii arhiereşti de la Mişcolţ, Părintele Kirill Tatárka a oferit Ierarhului o icoană cu Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, care are părticele din Sfintele Sale Moaşte păstrate spre închinare şi în această biserică.
Toţi participanţii la slujbă, au fost invitaţi apoi la o agapă comună, oferită de către Parohie, împreună cu Autoguvernarea Minoritară Românească din sectorul VII, din Budapesta.
(Sursa: Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)

Comentarii