Săptămâna limbii române la şcoala generală din Micherechi

În perioada 18–22 noiembrie, la şcoala generală din Micherechi s-a desfăşurat Săptămâna limbii române. Luni, în cadrul deschiderii festive, în aula şcolii a fost amenajată o expoziţie de pictură. Alături de tablouri au fost expuse statuete din lut ars şi două costume populare româneşti. Obiectele expuse provin de la Clubul copiilor şi elevilor din localitatea Ştei, judeţul Bihor şi au putut fi vizionate pe tot parcursul săptămânii. După-masă, la Casa de cultură a avut loc concursul karaoke, la care elevii participanţi s-au prezentat şi au cântat o melodie românească în sistem karaoke. Fetiţele clasei a treia cu piesa „Ghiţă” au primit din partea juriului o menţiune. Pe locul trei s-au clasat elevii clasei a 5-a, cu piesa “Dăte-n dragostea mea” şi elevii clasei a 6-a cu piesa “Viaţa e dură”. Locul II a fost câştigat de către elevii clasei a opta cu piesa “Ecou” de la Elena Gheorghe. Cântecul “Gigolo” a avut cel mai mare succes la acest concurs, grupa elevilor de clasa a 7-a calificându-se pe primul loc. 
Marţi s-a desfăşurat concursul de citire expresivă pentru clasele 1–8. Fiecare concurent a trebuit să citească un text în limba română, pe baza criteriilor evidenţiate la concurs. Miercuri, celor mai mici elevi ai şcolii, le-au fost proiectate poveşti româneşti, iar pentru elevii claselor 5–8 s-a ţinut o demonstraţie de pictură, olărit şi de dans popular specific zonei Beiuşului, cu ajutorul cadrelor didactice şi a elevilor de la Clubul copiilor şi elevilor din Ştei. În timp ce elevii au admirat jocul unei perechi dansând pe muzică tradiţională românească, au putut viziona şi o expoziţie de fotografii în care au fost prezentate costume populare româneşti. 
Joi, pe lângă concursul de limba română pentru clasele 1–4, a avut loc concursul mult aşteptat de copii, concursul M–Factor (Micherechi–Factor). Acest concurs a constat în prezentarea de către fiecare clasă a unui dans modern pe muzică românească. Tot în această zi s-a desfăşurat un concurs de iscusinţă cu titlul: „Cine ce ştie despre Micherechi şi despre românii din Ungaria?”. 
Vineri a avut loc concursul naţional de ortografie “Gheorghe Martin” cu participarea elevilor de la şcolile generale româneşti din Ungaria. (Despre eveniment vom relata mai pe larg săptămâna viitoare.)
A.C.

Comentarii