Editorial - Flori şi putregai

Este un adevăr istoric că, în vremuri de criză economică, elementele extremiste câştigă teren, iar criza prelungită duce la naşterea sau renaşterea unor ideologii periculoase. Alături de guverne şi partide politice, inclusiv aceste curente ideologice manipulează oamenii, care din cauza şomajului şi a lipsei banilor devin victime uşor de manevrat. În Ungaria secolului XXI, partidele şi curentele extremiste s-au întărit, şi-au creat propriile lor şcoli populare şi chiar academii. Iar acestea atrag în primul rând generaţiile de 20–30 de ani.
Încă din anul 2012 funcţionează în Ungaria o astfel de şcoală cu nume pompos: „Academia de Ştiinţe Spirituale şi Strategii Naţionale Regele Attila”, mai pe scurt Academia Regele Attila. Scopul acesteia este „crearea unei noi aristocraţii maghiare spirituale”, iar studenţii şi-i aleg din rândurile tinerilor de 20–28 de ani care au o „chemare de neclintit în serviciul naţiunii şi pe care Providenţa i-a investit cu talente potrivite pentru această misiune” (citate de pe pagina de prezentare a academiei). Şcoala şi-a ales numele regelui hunilor Attila, deoarece Anonymus i-a considerat pe primii conducători Álmos şi Árpád urmaşi ai acestuia, iar despre secui a scris că înainte să se ataşeze ungurilor au făcut parte şi ei din „poporul regelui Attila”.

Programul şcolii pare a fi unul milităresc, deoarece pe lângă educarea tinerilor în spirit naţional oferă şi studii în domeniile metafizicii, teologiei, cosmologiei, epistemologiei (teoria cunoaşterii ştiinţifice), politologiei, etc, dar în programă mai găsim şi referire la istoria ungurilor străvechi, legăturile asiatice ale maghiarimii, istoria armatelor europene, studiul Sfintei Coroane, politică monetară internaţională sau cunoştinţe despre apărarea patriei şi despre armamentele tradiţionale şi moderne. Şcoala promite că tinerii care reuşesc să termine studiile de trei ani vor avea posibilitatea să lucreze în administraţia publică. În academia condusă de „lideri spirituali” domină o atmosferă de sectă, cu un control serios, iar printre ideologiile principale se află acceptarea inferiorităţii femeilor, elogierea lui Szálasi Ferenc (fost lider al partidului de extrema dreaptă Partidul Crucilor cu Săgeţi), fidelitate faţă de Habsburgi şi studii oculte, spun unii foşti studenţi care s-au arătat nemulţumiţi de metodele şi ideologiile predate. Academia şi profesorii ei se leagă prin mai multe fire de partidul de extrema dreaptă Jobbik, chiar liderul acestuia fiind unul dintre cei care ţin cursuri la această şcoală.
Extremismul de dreapta şi ideologiile antidemocratice sunt tot mai ameninţătoare în Ungaria, mai ales dacă privim şi ultimele analize referitoare la susţinerea partidelor. Extrema dreaptă din parlamentul de la Budapesta, reprezentată prin Jobbik, este în creştere continuă din anul 2010 încoace, având deja 1,5 milioane de simpatizanţi. Partidul încearcă de ceva timp să-şi arate latura mai înţelegătoare faţă de problemele sociale ale populaţiei, şi prin asta atrage un număr tot mai mare de votanţi, fără ca aceştia să ştie exact ce (sau cine) se ascunde în spatele acestor organizaţii. Nu se ştie, de exemplu, cine finanţează academia Attila, dar legăturile orientale şi marea admiraţie a acestor „academicieni” faţă de Putin îi duce pe unii spre gândul că banii pentru funţionarea acesteia vin direct din Rusia.
Lucruri înspăimântătoare, şi dacă acestea sunt doar ipoteze. Populaţia Ungariei nu a ieşit de sub comunism ca peste 25 de ani, de bună voie, să se întoarcă ca nişte dobitoace la acelaşi regim atât de dăunător. Din păcate, afectaţi de crize, de şomaj şi de lipsa banilor, oamenii pot fi tot mai uşor manipulaţi. Din exterior poate că ţara se vede că înfloreşte, dar din interior ceva tare miroase a putregai.

Eva Şimon

Comentarii

  1. Cea mai apreciata oferta de lucru! Opriti-va aici, pentru ca veti gasi mereu si mereu aceasta oferta de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu