Icoane româneşti la expoziţia de aniversare a refacerii judeţului Bichiş

În ziua de 18 iunie, la Muzeul Județean „Munkácsy Mihály” din Bichişciaba a avut loc vernisajul unei expoziţii dedicate aniversării a 300 de ani de la reorganizarea şi dezvoltarea judeţului Bichiş. Expoziţia poartă titlul: „Reîntoarcerea la Sfânta Coroană. Aniversarea a 300 de ani de la refacerea județului Bichiș, de după turcocrație”. La eveniment a participat, alături de numeroase oficialități, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Oaspeții au fost întâmpinați prin cuvântul de salut al lui Ando György, directorul Muzeului Judeţean, care și-a exprimat satisfacția pentru realizarea acestei expoziții și a adus mulțumiri celor care au muncit la pregătirea ei, dar și instituțiilor care au pus la dispoziție diferite exponate prezentate cu acest prilej, între care s-a numărat și Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. Din partea Episcopiei au fost oferite pentru perioada desfășurării expoziției mai multe obiecte liturgice (icoane prăznicare, de la Catedrala Episcopală din Jula, din anul 1798, cu „Pogorârea Sfântului Duh”, „Sfinții Trei Ierarhi”, „Nașterea Domnului”, „Tăierea Împrejur” și „Aducerea la Templu a Maicii Domnului”; potir din sec. XVIII, de la biserica din Crâstor; candelă de sec. XIX, de la Bătania și două cărți vechi: „Octoihul” de la Târgoviște din 1712 și „Chiriacodromionul” de la Bălgrad, din 1699), care au constituit două dintre vitrinele acestei expoziții ce a fost amenajată într-una din sălile muzeului. Expoziția a mai cuprins și alte vitrine, cu diferite obiecte folosite în viața oamenilor și a cultelor existente atunci în județul Bichiş, precum și diferite panouri, cu imagini reprezentând sigilii, portul oamenilor și informații despre evenimentele importante ce au marcat perioada de 300 de ani de după turcocrație și renașterea propriu-zisă a județului Bichiş.



Expoziția despre aniversarea celor 300 de ani de la refacerea județului Bichiş poate fi vizitată zilnic, între orele 10 și 18, cu excepția zilei de luni, până în data de 6 septembrie 2015.
(Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)


Comentarii