Ştiri pe scurt...

Micherechi

Duminică, 26 iulie, în Biserica Ortodoxă din Micherechi, după Sfânta Liturghie, trei membre ale Oastei Domnului vor mărturisi credinţă Domnului. Au ales calea credinţei: Ileana Condoroş Bogyó, Ileana Cozma Roşu şi Ana Cozma Petruşan. Serbarea de mărturisire va fi săvârşită de preotul paroh Ioan Bun. La eveniment sunt invitaţi oaspeţi de la Adunarea „Oastea Domnului” din Târgu Lăpuş, în frunte cu Ioan Danciu.

Budapesta
Luni, 27 iulie, cu începere de la ora 19.00, Institutul Cultural Român Budapesta prezintă filmul artistic românesc „Sunt o babă comunistă”, în cadrul programului intitulat „Clubul de film”. Prezentat în premieră în Ungaria în 2014 de către Institutul Cultural Român Budapesta, filmul regizat de Stere Gulea a fost difuzat atât în capitala Ungariei, cât şi la Seghedin, ulterior fiind inclus în programul „Săptămânii filmului românesc la Budapesta, 2014”. Stere Gulea spune despre filmul său: „Ceva ce e puţin mai rar în filmul românesc din ziua de azi: normalitate, haz, oameni care ţin unul la altul, care au un simţ al solidarităţii dezvoltat. «Sunt o babă comunistă» e un film cu oameni normali, simpli, care ne face să vedem că lumea nu e plină doar de neajunsuri.” Din distribuţie fac parte: Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Anca Sigartău şi Ana Ularu. Filmul va fi proiectat la sediul Institutului Cultural Român Budapesta (str. Izsó nr.5), cu subtitrare în limba maghiară.

Şercad
Autoguvernarea Românească din Şercad organizează în perioada 30 iulie–2 august o excursie la Băile Ocna Şugatag. Staţiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag se află în judeţul Maramureş, la 20 km de oraşul Sighetu Marmaţiei, la 490 m altitudine la poalele munţilor Ţibleş-Gutâi. La excursie vor participa 30 de persoane, români şi maghiari din localitatea Şercad, ne-a informat preşedintele autoguvernării, Ioan Tat.

Jula
Galeria de expoziţie a Hotelului Elizabeth din Jula găzduieşte de la 1 august expoziţia de goblen, semnată Anca Becan. Autoarea acestor lucrări a făcut o pasiune pentru lucrul minuţios cu firele colorate, care să redea portrete, naturi statice, peisaje, fragmente de viaţă, care au inspirat-o de-a lungul timpului. Expoziţia va rămâne deschisă până la 30 septembrie 2015.

Chitighaz
În perioada 14–16 august va avea loc cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Pogăcelelor din Chitighaz. Pentru această sărbătoare, cetăţenii din Chitighaz au posibilitatea să participe la concursuri în mai multe categorii: pentru concursul de gătit, „Pogăciţa anului” şi de „sculptură din aluat” termenul limită de înscriere este data de 3 august. Paralel cu festivalul satului, Autoguvernarea Românească din localitate organizează şi Ziua Românilor din Chitighaz, astfel o zi a festivalului va fi onorată de mai multe echipe şi ansambluri de muzică şi dansuri populare româneşti.

Cenadul Unguresc
Pe 22 august, Biserica Ortodoxă din Cenadul Unguresc împreună cu Autoguvernarea Românească din localitate organizează o întâlnire cu fiii satului. La această sărbătoare, românii din Cenad îl vor avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Sfânta Liturghie Arhierească va începe la ora 9.30.


Comentarii