Unde au dispărut românii din televizor? - Acces scăzut la limba română prin tv-cablu în Ungaria

Programele TV româneşti ar fi un mare ajutor pentru îmbunătăţirea limbii române pentru mulţi copii, tineri, şi nu numai, din comunitatea noastră. Însă accesul la programele româneşti de televiziune este tot mai greu, datorită trecerii de la emisia analogică terestră la emisia digitală terestră din România.


În România, tranziţia de la emisia analogică terestră la emisia digitală terestră s-a încheiat la data de 17 iunie, conform acordului Geneva 2006, semnat de România. Începând cu această dată, Televiziunea Română a trecut la sistemul de emisie digitală terestră. Tranziţia de la analogic la digital a adus schimbări şi în casele familiilor de români din afara României. Mai multe familii de români din localităţile de lângă graniţa cu România plătesc pentru televiziune prin cablu, dar nu au acces la programe româneşti.
Redacţia noastră a fost contactată de mai multe familii de români din Jula, Micherechi şi Chitighaz, fiind supăraţi de faptul că din televizorul lor „au dispărut românii”. Pentru a afla care este motivul eliminării programelor româneşti din pachetele de programe la care ei au abonamentele plătite, le-am venit în ajutor contactând firmele de cablu tv din localităţile respective.

Trecerea de la analog la digital

Avantajul televiziunii digitale este calitatea mai bună a imaginii şi a sunetului comparativ cu televiziunea analogică. Recepţia televiziunii digitale terestre în România se face din 17 iunie în întreaga ţară. De la data mai sus amintită, televiziunea digitală terestră este singura posibilitate de a recepţiona, gratuit, cu antenă de cameră sau de exterior, programe la televiziune, pe teritoriul României. De la 17 iunie, difuzarea analogică, receptată cu televizoarele clasice, a fost întreruptă, în locul ei a pornit televiziunea digitală terestră, astfel programele româneşti urmărite până atunci nu au mai fost difuzate. Canalul TVR1 poate fi recepţionat în mod analog în banda FIF pe întreg teritoriul României până la data de 31 decembrie 2016.

Mulţi români din Ungaria, care nu mai au neamuri dincolo de graniţă, întreţin legătura cu limba şi cultura românească prin programele televizate. Pentru a veni în ajutorul lor cu răspunsuri referitoare la dispariţia canalelor româneşti, am contactat firmele de cablu din satele româneşti, ca să aflăm care este motivul scoaterii din grilă a programelor româneşti.

Micherechi, singura localitate cu acces la programe tv româneşti

În localitatea Micherechi, firma de cablu tv, Jel-Kép, difuzează din anul 2007 cinci programe în limba română: TVR1, TVR2, PRO TV, ETNO TV şi Speranţa TV. Reprezentantul firmei de cablu din Micherechi ne-a informat că a fost vorba despre o problemă tehnică, care va fi soluţionată rapid. Problemele au apărut pe neaşteptate din cauză că firma de cablu nu are nicio relaţie cu România. După ce lucrările necesare la utilaje au fost făcute de către firma Jel-Kép, situaţia a revenit la normal în relativ scurt timp. De la începutul lunii iulie, abonaţii din Micherechi pot urmări din nou emisiunile româneşti televizate.

Chitighaz şi Bătania, fără programe româneşti

În Chitighaz, programele de televiziune se transmit prin firma UPC. În grila de programe Gold apar două programe AXN White şi AXN Black în limba română. Alte programe deocamdată nu sunt difuzate. Familiile de români spun că ar fi normal să fie prezentă în fiecare casă de români programele româneşti, să urmărească ştirile sau să se uite la filme. Adică, să aibă acces oricine la orice reţea de cablu, ca să poată să urmărească programele oricând şi nu ne-aparat prin firme.

Turiştii să se informeze prin internet
Familiile de români din localităţile Bătania şi Jula urmăresc programe româneşti prin Internet sau cu ajutorul antenelor Digi TV, cumpărate din România. Cei care se abonează la Digi TV Ungaria pot prinde un singur program în limba română: ProTv Internaţional. Turiştii români, care vizitează oraşele din apropierea graniţei cu România, Seghedin, Jula sau Hajdúszoboszló, nu pot vedea la televizoarele de la hoteluri sau pensiuni niciun canal românesc.

A.C.

Comentarii