Editorial - Ar fi început al treilea Război?

Cine suntem? În ce credem? Va mai fi ordine în lume? De fapt, până acum a fost totul în ordine? Este pe moarte Europa şi ne va invada islamismul? A început al treilea război mondial şi noi nu ne-am dat seama? Lumea din jurul nostru a intrat într-un haos continuu, lucrurile se schimbă de la o săptămână la alta, de la o zi la alta. Mai ieri luptam pentru doborârea cortinei de fier, pentru libertatea cuvântului şi opiniei, pentru o lume democratică. Iar azi ne trezim îngrădiţi cu garduri de sârmă, cu frica în spinare pentru ziua de mâine, cu mii de întrebări dacă într-adevăr suntem creştini, europeni, toleranţi, solidari, etc. Va mai fi Crăciunul din 2015 cum a fost cel de anul trecut? Prea multe întrebări şi prea puţine răspunsuri.

Un lucru este cert: trăim un plin război informatic. Mass-media şi internetul revarsă asupra noastră zilnic, minut cu minut, informaţii şi imagini care ne afectează gândirea, ne manipulează sentimentele. De la imaginile cu copilul sirian mort pe malul mării, zecile de mii de imigranţi fără acte mărşăluind fără oprire peste graniţele Greciei, Serbiei, Ungariei către mult-dorita lume occidentală, către un trai mai bun şi o viaţă paşnică, până la certuri şi conflicte deschise între politicienii europeni, toate astea intră în casele şi vieţile noastre prin internet, televizor, radio, presă. Trăim istoria în direct, în faţa televizorului sau calculatorului. Analizăm diverse teorii ale conspiraţiei, care ţintesc omenirea. Aflăm, citim zilnic despre profeţii şi profeţi, căci toţi ne-au atenţionat: faimosul medic francez Nostradamus (1503–1566) a prevăzut acum 500 de ani că al treilea război mondial va dura timp de 27 de ani şi va veni dinspre Orientul Mijlociu, după moartea ultimului Papă, care va fi asasinat de Antihrist; Nostradamus a prezis că al treilea război va începe în noiembrie 2014 şi se va termina în octombrie 2024; Baba Vanga (1911–1996), o prezicătoare oarbă din Bulgaria a prevestit că al treilea război se va duce cu arme nucleare şi apoi arme chimice, că în 2011 musulmanii vor ataca europenii, că în 2014 majoritatea oamenilor se vor îmbolnăvi de cancer, că în 2016 Europa va rămâne aproape nepopulată; părintele grec Elpidie Vagianakis din Rodos, un om care susţine că a vorbit cu Dumnezeu, este de părere că al treilea război mondial nu va semăna cu celelalte două, pentru că acesta nu va fi între popoare, ci împotriva lui Iisus Hristos; pr. Elpidie crede că acest război va avea trei etape: distrugerea economică, distrugerea credinţei şi etapa sângeroasă.
„Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se”, spunea istoricul român Nicolae Iorga. Şi credem că este aşa: migraţii ale populaţiilor au fost în toate timpurile, mai puţin în vremurile pe care le trăim noi azi, conflicte între ţări şi popoare la fel, cel sărac întotdeauna l-a invidiat pe cel bogat, oamenii de rând întotdeauna au fugit din zonele de război, din faţa armelor, căutându-şi locuri mai paşnice pentru familiile lor, etc. La întrebarea dacă „se va instala vreodată o pace durabilă şi definitivă pe planeta noastră?” cei mai mulţi au un răspuns negativ. Din simplul motiv pentru că spiritul combatant face parte din natura noastră, acelaşi spirit care joacă un rol important şi în dezvoltarea continuă a societăţii umane.
Războiul al treilea, dacă ar fi început deja, el se duce cu siguranţă în domeniul mediatic. Să nu uităm că tocmai lunile trecute am „sărbătorit” şapte decenii de „pace prelungită”, cum o numesc istoricii perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, când nu a mai fost nicio confruntare între marile puteri ale lumii. E adevărat că există şi azi conflicte militare, dar victimele acestora sunt mult mai puţine decât au fost acum câteva secole, iar în ce priveşte victimele terorismului, care revoltă întreaga lume dezvoltată, statisticile arată că numărul acestora este mai mic decât numărul persoanelor lovite de fulger în fiecare an. Deci, nu putem decât să fim optimişti şi să ciripim iar, la fel ca Pasărea Colibri: „Ţine minte, sfârşitul nu-i aici...”

Eva Şimon

Comentarii