Sfinţirea bisericii greco-catolice din Leta Mare

În data de 13 septembrie a avut loc ceremonia de sfinţire a Bisericii greco-catolice din oraşul Leta Mare, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril". Biserica a beneficiat de ample lucrări de restaurare interioară şi exterioară. În această localitate a trăit în trecut o importantă comunitate românească, cu personalităţi marcante de origine română, cum ar fi: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi şi Iustin Popfiu. Iosif Vulcan (1841–1907) a fost publicist şi scriitor, membru al Academiei Române. A fost fondatorul revistei „Familia“, în care a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-aş avea".
Ioan Irinyi, chimist şi om de ştiinţă, a fost inventatorul chibritului cu fosfor, iar Iustin Popfiu (1841–1882) a fost teolog, protopop greco-catolic şi erudit scriitor.
La manifestare au participat Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Jula, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Leta Mare, Gavril Crişan şi primarul localităţii, Menyhart Karoly.




Ceremonia religioasă a fost celebrată de către IPS Kocsis Fülöp, mitropolit greco-catolic de Hajdúdorog, împreună cu protopopul Szimicsku Ferenc, parohul din Leta Mare, însoţiţi de un sobor de preoţi. Biserica greco-catolică din Leta Mare a fost construită în anul 1802. Pe iconostasul bisericii încă şi acum se mai pot citi inscripţii în limba română, care atestă că această comunitate este de origine română. În balconul bisericii se găseşte un mic muzeu, unde se pot admira obiecte de cult, cărţi de cult şi o parte din arhivă bisericii, în limba română.

Comentarii