O prietenie de două decenii între oraşele Arad şi Jula

La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 13 noiembrie, Primăria oraşului Jula a organizat întâlnirea celei de-a 21 ediţii a parteneriatului de colaboare a oraşelor înfrăţite Arad–Jula, sub denumirea simbolică „Strângeri de mâini”. Scopul întâlnirii a fost de a revizui programul de cooperare în 2015 şi negocierea planurilor pe anul viitor. Întâlnirea a debutat cu o şedinţă festivă la Primăria oraşului Jula, deschisă de primarii celor două localităţi înfrăţite, Görgényi Ernő, din Jula, şi Gheorghe Falcă, din Arad, acesta din urmă subliniind cât de importantă este această colaborare pentru Arad, deoarece oraşul pe care-l reprezintă va candida pentru titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021 şi are nevoie de susţinere şi din partea partenerilor din Ungaria.
Viceprimarii celor două oraşe, Kónya István şi Bognár Levente, au remarcat în alocuţiunile lor colaborarea fructuoasă dintre cele două localităţi, atât în ceea ce priveşte proiectele comune extinse pe trei domenii (forţa de muncă, protejarea valorilor comune şi cooperare între instituţii) inclusiv pe plan social, economic şi cultural enumerând câteva din acţiunile şi programele comune înfăptuite cu succes.
Dacă în urmă cu mulţi ani această relaţie dintre cele două oraşe era interesantă pentru apropierea oamenilor din cele două ţări, în acest moment se poate discuta de proiecte majore ale celor două comunităţi, de fonduri europene, pe care le atrage atât Aradul cât şi Jula, iar perspectiva relaţiilor dintre cele două oraşe vor fi exact pe zona de dezvoltare, de comunicare din punct de vedere cultural.
Evenimentul a continuat cu vizite la Castelul Almásy şi la Centrul Cultural „Erkel Ferenc”, care este aproape în faza finală de renovare. Ziua prieteniei s-a încheiat cu un vernisaj de expoziţie de fotografii, la Galeria Cohan. (Relatare despre expoziţie în pagina a 12-a.)

A.B.

Comentarii